Domowe tortille kukurydziane
Rok temu publikowałam przepis na domowe tortille pszenne, ubolewając przy okazji nad nieudanymi próbami przygotowania tortilli kukurydzianych. Kilka dni temu na blogu Lawendowy Dom znalazłam jednak inny przepis, w którym mąkę zaparza się wrzątkiem. Dzięki temu tortille wyrabia i wałkuje się bardzo łatwo, a ich przygotowanie jest zupełnie niekłopotliwe – jedynie trochę czasochłonne.
Tortille są miękkie, smaczne i dość elastyczne, kilka gotowych placków trochę się nadłamało przy zwijaniu, ale nie przeszkodziło to w zrobieniu pysznych tacos, na które przepis pojawi się w następnej notce ;)
DOMOWE TORTILLE KUKURYDZIANE
- 170 g mąki pszennej,
- 170 g mąki kukurydzianej,
- 50 g masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 200 ml wrzącej wody
Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać sól, sodę i wymieszać. Dodać stopione masło i wlać wodę, cały czas wyrabiając łopatką, aż składniki się połączą. Gdy ciasto nieco przestygnie, wyrobić je ręcznie, aż będzie elastyczne. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na ok. 30 minut. Następnie podzielić je na ok. 12 części, z każdej uformować kulkę i rozwałkowywać na placki średnicy ok. 12-15 cm. Piec na dobrze rozgrzanej, suchej patelni po ok. 1 minutę z każdej strony.
Tortille po upieczeniu trochę twardnieją, ale wystarczy je lekko podgrzać, by stały się miękkie i elastyczne.
15 komentarze
Witam, mam takie pytanie czy make kukurydziana moze zastapic polenta?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam... wydaje mi się że nie, ponieważ mąka do polenty jest zbyt gruba...
UsuńJakiś czas temu robiłam tortille kukurydziane z jakiegoś przepisu, który znalazłam gdzieś w otchłani Internetu i powiem, że było mnóstwo zabawy szczególnie przy rozwałkowywaniu i przenoszeniu placków na patelnię. Pierwsze placki trochę się łamały, ale z czasem nabrałam niejakiej wprawy i zaczynały wychodzić co raz lepsze. Ale następnym razem wypróbuję twój przepis.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować - jak do tej pory za każdym razem podejście do kukurydzianej tortilli kończyło się klapą. Ale skoro piszesz, że te są miękkie i ładnie się zwijają to może tym razem mi się uda :)
OdpowiedzUsuńhej ja jestem na diecie bezglutenowej i próbowałam robić placki z dodatkiem mąki pszennej bezglutenowej ale nie wychdziły robiłam też z samej kukurydzianki i zaczynająwychodzić tylko właśnie trzeba zalać wrzątkiem :P
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam, ale nie dodawałam sody, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe placki tortilli sa tylko z maki kukurydzianej, wiec nie rozumiem po co dodawac make pszenna? Ale to juz kwestia gustu i smaku...
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie, prawdziwe placki tortilli robi się z 'masa harina' która jest bardzo trudno dostępna. Ze zwykłej mąki kukurydzianej tortille nie wyjdą. Ten przepis jest dostosowany tak, by każdy mógł go w domowych warunkach wykonać bez problemów. To dużo lepsza opcja niż tortille ze sklepu :)
UsuńWłaśnie, czy tortille z samej mąki kukurydzianej w ogóle mogą wyjśc?
OdpowiedzUsuńWłaśnie, czy tortille z samej mąki kukurydzianej w ogóle wyjdą?
OdpowiedzUsuńMnie ze zwykłej mąki kukurydzianej wychodziły twarde i kruszące się :(
UsuńMaka kukurydziana jest bez glutenu dlatego tortilla z maki kukurydzianej sie strasznie lamie.
OdpowiedzUsuńPolecam przepis.super elastyczne i dobre w smaku. Robiłam juz z samej "masa harina" i wody a te 100 razy lepsze :)
OdpowiedzUsuńJak ktoś nie ma prasy to miedzy dwie folie takie grubsze włożyć kulke ciasta na to metalowa taca i stanąć na tym, szybszy patent niż wałkowanie hehe :p
Jak długo można je przechowywać i gdzie ?
OdpowiedzUsuńTortille można przechowywać w lodówce do 3 dni, zawinięte w folię spożywczą, żeby nie wyschły. Sądzę, że można je także mrozić, ale osobiście nie miałam okazji więc nie gwarantuję efektu. Gdybym jednak je mroziła, sugerowałabym aby każdą tortillę oddzielić kawałkiem folii spożywczej, żeby nie skleiły się ze sobą w zamrażarce.
Usuń