Tacos z kurczakiem z Puebla
Od dawna miałam ochotę na tę potrawę, ale niestety zgromadzenie naraz wszystkich potrzebnych składników (gotowane mięso, które zostało z rosołu, tortille kukurydziane, odsmażana fasola, salsa) nie było łatwe.
W końcu jednak się udało ;)
I myślę, że było warto, bo danie jest bardzo smaczne, chociaż z powodu papryczki chipotle – także bardzo ostre :)
Przepis znalazłam w książce "Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska".
TACOS Z KURCZAKIEM Z PUEBLA
(4 porcje)
- 8 niedużych tortilli kukurydzianych (przepis tutaj),
- 1 łyżka oleju,
- ok. 300g gotowanego mięsa z kurczaka,
- 225g odsmażanej fasoli*,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- ½ łyżeczki suszonego oregano,
- 1 awokado,
- trochę soku z limonki,
- 1 posiekana papryczka chipotle w marynacie adobo (o papryczce pisałam kiedyś (przepis tutaj),
- ok. 1 szklanki ulubionej salsy (u mnie salsa cruda),
- 150ml kwaśnej śmietany,
- ½ cebuli, garść poszatkowanych liści sałaty,
- 5 rzodkiewek,
- sól i pieprz
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone mięso kurczaka i chwilę podsmażyć, aby się zagrzało. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podgrzać odsmażaną fasolę, doprawiając ją oregano i kuminem.
Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić na plasterki i skropić sokiem z limonki. Cebulę posiekać. Rzodkiewki pokroić w kostkę.
Tortille zwilżyć wodą i podgrzać na suchej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony. Układać na stosie i przykryć ściereczką, aby nie ostygły.
Posmarować tortillę odsmażaną fasolą, na nią nałożyć łyżkę mięsa z kurczaka, parę plasterków awokado, odrobinę chipotle, trochę salsy, kwaśną śmietanę i posypać cebulą, sałatą i rzodkiewkami. Doprawić solą i pieprzem. Całość zawinąć.
Powtórzyć czynności z pozostałymi tortillami i od razu podawać.
* odsmażaną fasolę można przygotować na dwa sposoby: tradycyjny lub szybszy z użyciem fasoli z puszki.
2 komentarze
wygląda pysznie :) lubię dania z kuchni meksykańskiej :)
OdpowiedzUsuńapetycznie wyglądają:) tak jakoś wiosennie:)
OdpowiedzUsuń