Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bukiet warzyw z sosem cytrynowym

By 19:00 , ,

W ramach wspólnego gotowania, przygotowałyśmy z Panną Malwinną i Pelą sałatki z marchewką.
Wbrew pozorom sprawa nie jest tak oczywista, jakby się mogło wydawać i przy okazji tematem dyskusji stały się różnice między sałatką a surówką. No bo na przykład popularne połączenie marchew + jabłko albo marchew + seler to surówki, a nie sałatki.
Kwestia nazewnictwa surówki i sałatki w języku polskim jest dość intuicyjna. Dla mnie sałatka zawsze zawierała elementy poddane obróbce cieplnej (np. gotowane warzywa albo grillowany kurczak) albo zielona sałata z dodatkami. Surówką zaś zawsze były po prostu poszatkowane / rozdrobnione surowe warzywa. Albo kiszone, jak w przypadku kapusty.
W każdym razie, o ile marchewka stanowi jeden z najpopularniejszych składników surówek, o tyle sałatka z marchewką to nie jest już taka prosta sprawa. Udało mi się jednak wyszperać w jednym ze starych „Poradników domowych” interesujący przepis na bukiet wiosenno-letnich warzyw w sosie cytrynowym. W sam raz na lekką przekąskę.


BUKIET WARZYW Z SOSEM CYTRYNOWYM
(2 porcje)
  • 3 marchewki,
  • 200g brokułów,
  • 200g kalafiora,
  • 1 kalarepka,
  • 2 pomidory

sos:
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka masła,
  • 4-5 łyżek mleka,
  • sok z ½ cytryny,
  • odrobina (na czubku noża) kurkumy,
  • świeża szałwia, melisa lub oregano,
  • sól i pieprz

Marchewki i kalarepkę obrać i pokroić w słupki. Brokuły i kalafior podzielić na różyczki. Wszystkie warzywa (poza pomidorami) ugotować na parze.
Żółtko umieścić w miseczce ustawionej nad rondlem z gotującą się wodą. Dodać masło, mleko, sok z cytryny i kurkumę i całość miksować kilka minut, aż sos się zagęści, uważając, aby żółtko się nie ścięło. Do sosu dodać szczyptę posiekanych ziół oraz sól i pieprz do smaku.
Ugotowane warzywa i pokrojone w ósemki pomidory umieścić na talerzach i polać sosem cytrynowym.


Bar Sałatkowy u Peli zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Też się zastanawiałam nad sałatką z brokułem (jest w tej broszurce, z której korzystałam).
    Podoba mi się Twoja propozycja, tylko trochę się boję tego żółtka.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się co bać, bo ono jest na parze robione. Zagęszcza sos, czyli ścina się. Na pewno nie jest bardziej niebezpieczne niż w jajku na miękko czy sadzone :)

      Usuń
    2. Muszę kiedyś podjąć to wyzwanie :)

      Usuń
  2. sos cytrynowy brzmi wybornie na tych warzywkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie, kolorowo, wiosennie i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mnie! Wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne warzywa ze świetnym, bardzo ciekawym sosem.

    OdpowiedzUsuń
  6. genialny sos! zauroczyłem się w tym przepisie. szukam dalej dobrych sałatek

    OdpowiedzUsuń
  7. cytryna i kolorowe warzywa to jest coś co kojarzy się ze słońcem :)

    OdpowiedzUsuń