Talerz pieczonych warzyw z sosem jogurtowym
Oczywiście na grillu można piec nie tylko mięso, a warzywnym dodatkiem do szaszłyków czy ryby nie musi być surówka. Grillowane warzywa smakują wspaniale – zwłaszcza maczane w jogurtowym, aromatycznym sosie.
Ja podałam je jako dodatek do zakręconych szaszłyków z kurczaka, ale równie dobrze mogą stanowić samodzielne danie dla wegetarian :)
TALERZ PIECZONYCH WARZYW Z SOSEM JOGURTOWYM
(3 porcje)
- 1 cukinia,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 duża żółta papryka,
- 6 małych ziemniaków (ok. 280g),
- 1 czerwona cebula,
- garść pomidorków koktajlowych,
- kilka ząbków czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz,
- sok z cytryny,
- 180g jogurtu greckiego light
Ziemniaki wyszorować i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie (ok. 15 minut). Odcedzić i przekroić na połówki lub ćwiartki. Cukinię przekroić wzdłuż na 4 paski. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i przekroić na 4-5 części. Cebulę obrać i pokroić w grube plastry. Ząbki czosnku obrać i przekroić na połówki (jeden zostawić do sosu).
Wszystkie warzywa (poza pomidorkami) wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyć na aluminiowych tackach i piec na grillu ok. 30 minut, najlepiej pod spuszczoną pokrywą grilla. Na mniej więcej 10 minut przed końcem dorzucić pomidorki koktajlowe.
Przygotować sos: do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (albo pół, jeśli ktoś woli łagodnie czosnkowy sos). Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać.
Grillowane warzywa podawać na ciepło razem z sosem.
W przypadku braku grilla, warzywa można z powodzeniem upiec w piekarniku (180 stopni, ok. 30 minut).
(przepis z gazety „Moje Gotowanie” 5/2011)
2 komentarze
super wiosenne danie:)
OdpowiedzUsuńmniam, danie idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńKarola