Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pikantno-słodkie empanady z mięsem

By 11:22 , , ,

Empanady to pieczone lub smażone pierożki popularne w wielu krajach Ameryki Południowej, ale spożywa się je także w Meksyku. Wykonuje się je z różnych rodzajów ciast i nadziewa rozmaitymi farszami, zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi. 
Ja przetestowałam przepis na mięsne empanady z ciasta francuskiego znaleziony w książeczce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia Meksykańska”. Były przepyszne :) 
Myślę też, że świetnie sprawdziłyby się jako dodatek do barszczu w roli mięsnych pasztecików ;) 

 

PIKANTNO-SŁODKIE EMPANADY Z MIĘSEM 
(7-8 sztuk) 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g), 
  • 1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka 

nadzienie: 
  • 200g mielonej wołowiny, 
  • ½ cebuli, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 duży pomidor, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 2-3 łyżki czerwonego wina, 
  • odrobina (na czubku noża) mielonego cynamonu, 
  • odrobina (na czubku noża) mielonych goździków, 
  • odrobina (na czubku noża) mielonego kuminu, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 łyżeczka octu winnego, 
  • 2 łyżki posiekanych migdałów (lub płatków migdałowych), 
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry, 
  • 1 łyżka oliwy 

+ marynowane zielone oliwki do podania (opcjonalnie) 


Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone i smażyć kilka minut. Dodać drobno pokrojonego pomidora, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy (wraz z cukrem i octem winnym). Wlać ok. ½ szklanki wody i dusić ok. 15 minut, aż pomidor będzie miękki, a woda odparuje i sos się zagęści. Na koniec dodać świeżą kolendrę i płatki migdałowe. 
Z ciasta francuskiego wyciąć dużym kubkiem koła. Na środku umieścić nadzienie i skleić jak pierogi. Brzegi każdego pierożka docisnąć porządnie widelcem, tworząc karbowany wzorek. 
Pierożki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 220 stopniach ok. 20 minut, aż empanady zrobią się złocistobrązowe. 
Podawać z marynowanymi oliwkami. 




 Czas na ciasto francuskie

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. o, a ja szukam pomysłów na meksykańskie przekaski :) ślicznie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A w Lidlu w tym tygodniu tydzień meksykański ;D Twoje pierożki wyglądają mega :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają :)) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń