Pikantno-słodkie empanady z mięsem
Empanady to pieczone lub smażone pierożki popularne w wielu krajach Ameryki Południowej, ale spożywa się je także w Meksyku. Wykonuje się je z różnych rodzajów ciast i nadziewa rozmaitymi farszami, zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi.
Ja przetestowałam przepis na mięsne empanady z ciasta francuskiego znaleziony w książeczce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia Meksykańska”. Były przepyszne :)
Myślę też, że świetnie sprawdziłyby się jako dodatek do barszczu w roli mięsnych pasztecików ;)
PIKANTNO-SŁODKIE EMPANADY Z MIĘSEM
(7-8 sztuk)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
- 1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka
nadzienie:
- 200g mielonej wołowiny,
- ½ cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 duży pomidor,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2-3 łyżki czerwonego wina,
- odrobina (na czubku noża) mielonego cynamonu,
- odrobina (na czubku noża) mielonych goździków,
- odrobina (na czubku noża) mielonego kuminu,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 2 łyżki posiekanych migdałów (lub płatków migdałowych),
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry,
- 1 łyżka oliwy
+ marynowane zielone oliwki do podania (opcjonalnie)
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone i smażyć kilka minut. Dodać drobno pokrojonego pomidora, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy (wraz z cukrem i octem winnym). Wlać ok. ½ szklanki wody i dusić ok. 15 minut, aż pomidor będzie miękki, a woda odparuje i sos się zagęści. Na koniec dodać świeżą kolendrę i płatki migdałowe.
Z ciasta francuskiego wyciąć dużym kubkiem koła. Na środku umieścić nadzienie i skleić jak pierogi. Brzegi każdego pierożka docisnąć porządnie widelcem, tworząc karbowany wzorek.
Pierożki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 220 stopniach ok. 20 minut, aż empanady zrobią się złocistobrązowe.
Podawać z marynowanymi oliwkami.
5 komentarze
o, a ja szukam pomysłów na meksykańskie przekaski :) ślicznie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńA w Lidlu w tym tygodniu tydzień meksykański ;D Twoje pierożki wyglądają mega :)
OdpowiedzUsuńwiem :D już jestem po lidlowych zakupach ;)
UsuńBardzo apetycznie wyglądają :)) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZapisuję do zrobienia!
OdpowiedzUsuń