Zakręcone szaszłyki z kurczaka
Trochę inne szaszłyki z kurczaka. Wymagają wprawdzie odrobinę więcej pracy niż te tradycyjne, ale efekt jest tego wart :) Są pyszne i wspaniale aromatyczne dzięki suszonym pomidorom, bazylii i wędzonej szynce. Robiłam je już kilka razy i wszystkim bardzo smakowały.
Jako dodatek do szaszłyków podawałam zazwyczaj pieczone warzywa z sosem czosnkowym.
ZAKRĘCONE SZASZŁYKI Z KURCZAKA
(2 porcje)
- 2 filety z kurczaka,
- 4-5 szt. suszonych pomidorów w oliwie,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej,
- 8-10 listków świeżej bazylii,
- sól i pieprz
4 patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie na ok. 30 minut – dzięki temu nie będą się przypalać.
Pomidory zmiksować wraz z czosnkiem na pastę.
Filety umyć, osuszyć i dość cienko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z jednej strony pastą z suszonych pomidorów. Następnie nałożyć po dwa plastry szynki (ja usuwam z nich pasek białego tłuszczu) oraz listki bazylii. Każdy filet zwinąć ciasno jak roladę. Roladki przekroić ostrym nożem na 8 plastrów.
Na patyczki do szaszłyków nabijać po 4 zrolowane plastry – tak, aby trzymały kształt.
Szaszłyki piec na grillu z obu stron ok. 15 minut.
Można je również usmażyć na patelni – najlepiej grillowej.
(przepis pochodzi z gazety "Moje Gotowanie" 5/2011)
9 komentarze
To bardzo dobre i nieskomplikowane:)
OdpowiedzUsuńPozarlabym, chocby i zaraz!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Fajna odmiana dla zwykłych szaszłyków.
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie, :)
OdpowiedzUsuńKasia
Wyglądają nieprzeciętnie. Ładniej niż te "standardowe" :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam - masz rację, są boskie. Były na obiad w sobotę i rodzina zażądała też w niedzielę ;)
OdpowiedzUsuńNosz, po co ja tu nos wsadiłam???,co ja sie nagimnastykowałam ,bo mieso miałam juz pociete inaczej,ale jak zobaczylam to cudo,to sie zaslinilam i jakoś upchnęłam na te patczaki i mam,i podziwim,zaram wkładam do piekarnika,o! POzdrawiam -Bożena.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńUprzejmie donoszę ,że PALCE LIZAĆ!,oczywiście z pieczonymi warzywami wg sugestii.Dziękuje za podzielenie się pycha przepisem:) ,powtórka będzie na 1000%! -Bożena.
Cieszę się, że smakowały :) pozdrawiam!
Usuń