Salsa cruda
Salsa cruda to prosta meksykańska salsa z dojrzałych pomidorów. Jedna z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych do meksykańskich potraw. W przeciwieństwie do salsy verde nie trzeba do niej wymyślnych składników :)
SALSA CRUDA
- 3-4 dojrzałe pomidory,
- 50ml soku pomidorowego,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
- szczypta cukru,
- 1 zielona papryczka chili np. jalapeno (można mniej, wg uznania),
- ½ płaskiej łyżeczki mielonego kuminu,
- 2 cebulki dymki,
- sól
Pomidory umyć, osuszyć, oddzielić miękkie pestki, a miąższ posiekać. Dodać drobno posiekany czosnek, posiekaną kolendrę, chili (bez pestek) i cebulki dymki, doprawić cukrem, kuminem i solą. Schłodzić w lodówce.
1 komentarze
To chyba moja ulubiona salsa!
OdpowiedzUsuń