Marynowane krewetki z nutą pomarańczy
O rany, to chyba najlepsze krewetki, jakie jadłam. Są chyba nawet smaczniejsze niż klasyczne z masłem, czosnkiem i pietruszką. Duża w tym zasługa skórki pomarańczowej, która nadaje krewetkom fantastycznego aromatu.
Całość świetnie uzupełnia proste guacamole.
Przepis zaczerpnięty z książki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska".
MARYNOWANE KREWETKI Z NUTĄ POMARAŃCZY
(na 2 porcje)
- 24 krewetki tygrysie (można użyć surowych i obranych, ja użyłam mrożonych i gotowanych),
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżka soku pomarańczowego,
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy,
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 dojrzałe, miękkie awokado,
- 1 cebulka dymka (biała część),
- ¼ świeżej zielonej papryczki chili,
- sok z ¼ limonki,
- sól i pieprz
Rozmrożone krewetki wymieszać w misce z kuminem, papryką w proszku, sokiem i skórką z pomarańczy i posiekaną kolendrą oraz odrobiną soli i pieprzu. Odstawić na godzinę, aby się zamarynowały. Nadziać krewetki na patyczki do szaszłyków* i skropić oliwą.
Przygotować guacamole: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać i rozdrobnić widelcem. Dodać drobno posiekaną cebulkę i papryczkę chili (bez pestek), skropić sokiem z limonki i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krewetki upiec na grillu lub usmażyć na patelni na odrobinie oliwy – krótko, tylko po kilka minut z każdej strony. Podawać od razu, razem z guacamole.
* Jeżeli krewetki będą pieczone na grillu, patyczki do szaszłyków trzeba wcześniej namoczyć przez ½ godziny w zimnej wodzie, dzięki temu się nie spalą.
3 komentarze
Wyglądają ślicznie, ten kolor i zapewne orzeźwiający smak :) Musze wypróbować, bo prezentują się elegancko :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie naszła mnie na nie ochota, bo wyglądają fantastycznie!
OdpowiedzUsuńale pyszności :) chętnie bym zjadła takie smakołyki :D
OdpowiedzUsuń