Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta szpinakowa z ricottą

By 19:00 , , ,

Po raz kolejny gotujemy ze wspólnym motywem przewodnim – tym razem były to wytrawne tarty. W końcu udało mi się upiec tę, na którą od dawna miałam ochotę – czyli tartę ze szpinakiem. Klasyczną, z dodatkiem sera ricotta i odrobiną czosnku. Oczywiście, ponieważ wszyscy w domu bardzo lubimy szpinak, tarta znikła w okamgnieniu i zostało po niej już tylko wspomnienie ;) 

Inne wytrawne tarty przygotowali: Maggie, Chantel, Bartoldzik, Panna Malwinna i Mopsik :) 

Photobucket 

TARTA SZPINAKOWA 
ciasto: 
220g mąki pszennej (u mnie pół na pół tortowa i krupczatka), 
110g masła, 
1 jajko, 
1 łyżka śmietany, 
szczypta soli 

farsz: 
1 paczka (450g) mrożonego szpinaku w liściach, 
3 ząbki czosnku, 
250g ricotty, 
100g śmietany 12% lub 18% (kwaśnej), 
3 jajka, 
sól i pieprz, 
2 łyżki oliwy 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut. W tym czasie przygotować farsz: Szpinak rozmrozić i poddusić na oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, aż nadmiar wody odparuje. Zdjąć z ognia. Ricottę, śmietanę i jajka wymieszać razem. Doprawić solą i pieprzem. Wlać do szpinaku i wymieszać. Podpieczone ciasto wyjąć i rozłożyć na nim farsz szpinakowy. Włożyć do piekarnika i piec ok. 35 minut. 


(inspirowane przepisem od Evenki)

Może zainteresuje Cię również

14 komentarze

  1. klasyka tematu. Uwielbiam taki zestaw.
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, nawet nie wiedziałam, że przeprowadzane są takie akcje, a też dziś robiłam tartę razową ze szpinakiem i białym serem. Po raz pierwszy i była pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłam kiedyś taką szpinakową, tylko z rozdrobnionego szpinaku i z serem żółtym, ta wygląda o wiele lepiej niż moja wersja ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym można zastąpić ricottę? jakoś nie mogę jej dostać ;/ Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbliżej do ricotty miałby jakiś serek kremowy, np. "Twój Smak" Piątnicy :) ja bym zastąpiła.
      Możesz też użyć sera "Favita" z Mlekovity, nie w zastępstwie ricotty tylko jako inna wersja, która na pewno też byłaby smaczna :) Favita jest dość mazista i dobrze rozprowadziłaby się ze śmietaną i jajkami. Tylko nie trzeba już wtedy solić nadzienia :)

      Usuń
  5. bosko wygląda, a jeszcze lepiej pewnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. smacznie i zdrowo:) muszę spróbować b ostatnio przekonałam się do szpinaku, nie trafi straszny ten "koszmar dzieciństwa"

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mogę zaprosić cie do zabawy Liebster blog

    OdpowiedzUsuń
  8. Ze szpinakiem tarty smakują wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka świetna tarta! I ja też zaprasza do zabawy Libster blog, choć nie do końcałapię o co chodzi..
    http://taka-babska-proba.blogspot.com/2012/12/1011-pytan-do.html

    OdpowiedzUsuń
  10. czy ricotte mozna zastapic serkiem capri?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, ponieważ ricotta jest mazista a serek capri zwarty i grudkowaty. Już raczej taki typu almette prędzej by się nadał:)

      Usuń
  11. tarta ze szpinakiem, czyli klasyka:)wygląda super

    OdpowiedzUsuń