Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto śmietankowo-orzechowe

By 00:01 ,

Przepyszne, wykwintne i delikatne ciasto, które uświetni zarówno rodzinną uroczystość, jak i ozdobi świąteczny stół :) 
Przepis pochodzi z najnowszego wydania „To jest pyszne”, ja jednak trochę go zmodyfikowałam, m.in. dodając nutellę :) Jeśli ktoś woli mniej słodkie ciasta, zamiast nutelli można użyć powideł śliwkowych albo dżemu porzeczkowego. Jeśli natomiast chcielibyście otrzymać coś na kształt orzechowego „ptasiego mleczka”, trzeba użyć więcej żelatyny – tu pełni ona rolę jedynie dodatkowego utrwalacza. 

  
ciasto śmietankowo-orzechowe

CIASTO ŚMIETANKOWO-ORZECHOWE 
spód: 

  • 2 jajka, 
  • 40 g cukru, 
  • 55 g mąki, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia 


krem: 

  • ½ małego słoika nutelli, 
  • 750 ml śmietanki kremówki, 
  • 150 g cukru pudru, 
  • 3 opakowania śmietan-fixu, 
  • 3 łyżeczki żelatyny, 
  • 100 g uprażonych na suchej patelni i zmielonych orzechów laskowych, 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 


wierzch: 

  • 150 g czekolady mlecznej, 
  • 50 ml śmietanki kremówki, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 50 g uprażonych orzechów laskowych, 
  • 50 g gorzkiej czekolady, 
  • 50 g białej czekolady 


Spód biszkoptowy: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać stopniowo cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją do ciasta. Dodać olej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach ok. 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni. Wyjąć i odstawić do ostudzenia. 

Przygotować krem: Śmietankę ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier puder, śmietan fixy i cukier wanilinowy, krótko zmiksować. Dodać zmielone orzechy i wymieszać łyżką. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i odstawić do lekkiego przestudzenia. Dodać 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Tak „zahartowaną” żelatynę wlać do reszty śmietany i dokładnie wymieszać. 

Spód ciasta posmarować nutellą i wyłożyć śmietanowo-orzechowy krem. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała. 

W tym czasie przygotować ruloniki z czekolady: Czekoladę gorzką i białą stopić w 2 osobnych miseczkach (np. w mikrofalówce). Na arkuszu pergaminu do pieczenia rozprowadzić cienkie warstwy czekolady i zostawić w chłodnym miejscu na chwilę, aby stężała. Następnie szpachelką lub szerokim, płaskim nożem zdzierać ruloniki. 
Instrukcję obrazkową, jak je wykonać, można znaleźć tutaj
Gotowe ruloniki schłodzić w lodówce. 

Przygotować polewę: Śmietankę z masłem zagotować. Dodać posiekaną mleczną czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. ¾ polewy czekoladowej użyć do rozsmarowania na cieście. 
W pozostałej ilości obtoczyć orzechy laskowe. Orzechy rozłożyć na cieście. Na koniec ozdobić całość rulonikami z czekolady. 

 Ciasto schłodzić w lodówce kolejne 1-2 godziny.

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Mmmnn, prezentuje się bardzo świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne, swiąteczne ciasto. :)
    Skosztowałabym chętnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ho, ho, Mirabelko co za pyszności..

    OdpowiedzUsuń
  4. dobre, ale bardzo słodkie, moim zdaniem nutella i polewa już są niepotrzebne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano słodkie, dlatego w opisie zasugerowałam użycie dżemu porzeczkowego zamiast nutelli, jeśli ktoś nie przepada za bardzo słodkimi ciastami :) a bez polewy ciasto byłoby po prostu brzydkie :)

      Usuń