Sałatka z sezamowym kurczakiem i serem camembert
Zostało mi trochę roszponki po wczorajszej sałatce z awokado, więc dzisiaj wykorzystałam ją do innej sałatki, lekko inspirowanej tym przepisem. Szybko się robi i świetnie smakuje. Polecam :)
SAŁATKA Z SEZAMOWYM KURCZAKIEM I SEREM CAMEMBERT
(na 1 porcję)
- 1 mały filet z piersi kurczaka,
- ½ krążka sera camembert,
- garść roszponki,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 1 łyżka sezamu,
- przyprawa ‘złocista’ do kurczaka,
- 1 łyżeczka octu balsamico,
- 2 łyżeczki oliwy,
- sól i pieprz
Roszponkę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu.
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje.
Filet z kurczaka lekko rozbić, przyprawić i usmażyć na patelni grillowej. Pokroić mięso na paski i obtoczyć w sezamie. Camembert pokroić na trójkąty i zgrillować, aż zacznie się topić.
Kurczaka i ser ułożyć na roszponce, posypać żurawiną.
Oliwę wymieszać z octem balsamico, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę.
4 komentarze
Super sałatka! i do tego roszponka, którą uwielbiam!;)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł! ale chętnie bym zjadła coś takiego:d
OdpowiedzUsuńświetne połączenie składników, pyszności :)
OdpowiedzUsuńSmakowita, bardzo. Lubię z kurczakiem sałatki. :)
OdpowiedzUsuń