Zupa z kapustą włoską i pieczarkami
Po zrobieniu gołąbków, została mi główka kapusty włoskiej obdarta z zewnętrznych liści. Nie bardzo miałam pomysł, co z nią zrobić... ale na szczęście z pomocą przyszedł mi wujek google ;)
Z przepisu znalezionego na Cafe Babilon zrobiłam pyszną, sycąca zupę z mięsną wkładką, która idealnie sprawdziła się w roli jednodaniowego obiadu. Od siebie dodałam kaszę pęczak, która znakomicie tutaj przypasowała.
Zupa smakowała mi o wiele bardziej niż kapuśniak (ale to pewnie dlatego, że nie lubię kapusty kiszonej ;)).
ZUPA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ I PIECZARKAMI
(na ok. 7-8 porcji)
- 400-500 g szpondru wołowego lub karkówki wołowej,
- 1/2 główki kapusty włoskiej,
- 2/3 szklanki kaszy pęczak,
- 1 duża marchewka,
- 1 pietruszka,
- ½ małego selera,
- 2-3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 300g pieczarek,
- 2 łyżki oleju,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- sól i pieprz
Mięso umyć, zalać wodą (ok. 2 litry), dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować, aż będzie odchodziło od kości (ok. 2 godziny).
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać pieczarki i smażyć, aż sok, który puszczą wyparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z miękkim już mięsem i gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i razem z kaszą pęczak dodać do zupy. Gdy ziemniaki i kasza będą już prawie miękkie (po ok. 15 minutach), dodać drobno pokrojoną kapustę i podsmażone pieczarki. Doprawić całość solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut i podawać.
5 komentarze
Wujek Google zawsze niezawodny ;) Ja natomiast uwielbiam kapustę kiszoną, ale na taką zupkę z miłą chęcią również bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga z interesującymi przepisami na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl!
Ja jestem, jak juz pewnie wiesz, niekapusciana, za to Mezczyznie taka zupa na pewno by zasmakowala.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Szczególnie daltego, że mamy kapustę włoską i jeszcze warzywa mamy gotowane na wołowinie. Także ciekawie!
OdpowiedzUsuńfajny przepis:)
OdpowiedzUsuńPomysł na zupę z kapusty włoskiej bardzo mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuń