Pieczone jabłka z masą krówkową i orzechami
Razem z Siaśką zmobilizowałyśmy się do zrobienia pieczonych jabłek :) Ja, przyznam szczerze, zbierałam się do nich niemiłosiernie długo i nie mam pojęcia dlaczego, bo roboty przy nich niewiele...
Swoje jabłka wypełniłam orzechami i masą krówkową. I cynamonem, bo cynamon w jabłkach musi być koniecznie... :)
PIECZONE JABŁKA Z MASĄ KRÓWKOWĄ I ORZECHAMI
- 4 jabłka,
- grubo posiekane orzechy włoskie,
- cynamon,
- 8 łyżeczek masy krówkowej z puszki
Jabłka umyć i wydrążyć od góry, uważając, żeby nie przebić dna. Nasypać do środka po trochę cynamonu. Włożyć po łyżeczce masy krówkowej i dopełnić orzechami. Na wierzchu położyć kolejną łyżeczkę masy krówkowej. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 180 stopniach, aż będą miękkie, rumiane i zaczną pękać. Czas pieczenia zależy od gatunku jabłek – jednym wystarczy 15 minut, inne potrzebują aż 40 minut :)
Podawać na ciepło.
8 komentarze
mniam! masa krówkowa <3
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, takich jabłek pieczonych jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńNie przepadam za krówkową masą :/ Ale jabłuszka apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie jabłek i masy krówkowej:)
OdpowiedzUsuńJejku,jak one pysznie wyglądają, mniam!:)
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym takie jabłuszko:)
OdpowiedzUsuńkapitalne jabłuszka!:)
OdpowiedzUsuńCUDNE! A, jesli z masa krowkowa/karmelowa, to ja zjadam wszystko! :)
OdpowiedzUsuń