Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pierogi z jabłkami

By 19:00 , , , ,

Tym razem w ramach wspólnego gotowania ulepiliśmy pierogi. Każdy z nas inne :) Ja zrobiłam sobie powrót do czasów dzieciństwa i przygotowałam pierogi z jabłkami. Nie jadłam ich wieki i prawie zapomniałam, jak delikatny i słodki mają smak... :) 

Pierogi przygotowali także: Siaśka, Ilona, Chantel, Maggie, Emma i Paszczak :) 

pierogi z jabłkami przepis

PIEROGI Z JABŁKAMI 
(na 4 porcje) 

  • 350 g mąki pszennej, 
  • 50 g mąki ziemniaczanej, 
  • szczypta proszku do pieczenia, 
  • ok. 50 ml wrzątku, 
  • 100 ml maślanki, 
  • 3-4 jabłka, 
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%, 
  • cukier (ilość wg uznania), 
  • 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego, 
  • cynamon 


Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Wlać wrzątek i lekko przemieszać, żeby część mąki się zaparzyła. Wlać maślankę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut, aby „odpoczęło”. 
Jabłka obrać i pokroić w małą kosteczkę. 
Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać kółka, na środku każdego kłaść po trochę jabłek i zlepiać pierogi. 
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Partiami gotować pierogi na małym ogniu, przez ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia. 
Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem wanilinowym oraz posypane cynamonem.

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. O, świetny pomysł, nigdy nie robiłam pierogów z jabłkami. Do zakładek :)
    Dziękuję za wspólne lepienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie dodawałem mąki ziemniaczanej do ciasta na pierogi, trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj lubie lubie... :) Dawno nie jadlam, bo jakos nie znajduja chetnych u mnie w domu, a dla samej siebie robic... uf, za leniwa jestem! :)

    OdpowiedzUsuń