Pierogi z jabłkami
Tym razem w ramach wspólnego gotowania ulepiliśmy pierogi. Każdy z nas inne :)
Ja zrobiłam sobie powrót do czasów dzieciństwa i przygotowałam pierogi z jabłkami. Nie jadłam ich wieki i prawie zapomniałam, jak delikatny i słodki mają smak... :)
Pierogi przygotowali także: Siaśka, Ilona, Chantel, Maggie, Emma i Paszczak :)
PIEROGI Z JABŁKAMI
(na 4 porcje)
- 350 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- szczypta proszku do pieczenia,
- ok. 50 ml wrzątku,
- 100 ml maślanki,
- 3-4 jabłka,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%,
- cukier (ilość wg uznania),
- 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego,
- cynamon
Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Wlać wrzątek i lekko przemieszać, żeby część mąki się zaparzyła. Wlać maślankę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut, aby „odpoczęło”.
Jabłka obrać i pokroić w małą kosteczkę.
Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać kółka, na środku każdego kłaść po trochę jabłek i zlepiać pierogi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Partiami gotować pierogi na małym ogniu, przez ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia.
Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem wanilinowym oraz posypane cynamonem.
4 komentarze
O, świetny pomysł, nigdy nie robiłam pierogów z jabłkami. Do zakładek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne lepienie! :)
Nigdy nie dodawałem mąki ziemniaczanej do ciasta na pierogi, trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńOj lubie lubie... :) Dawno nie jadlam, bo jakos nie znajduja chetnych u mnie w domu, a dla samej siebie robic... uf, za leniwa jestem! :)
OdpowiedzUsuńlubi pierogi z owocami :)
OdpowiedzUsuń