Kurczak Abigail
Jeśli lubicie potrawki w śmietankowych sosach i z dużą ilością warzyw, ten przepis z pewnością Wam posmakuje.
Nie mam pojęcia, kim była Abigail, ale nie da się zaprzeczyć, że wymyśliła fajną potrawę - kurczak duszony z pieczarkami i papryką, w towarzystwie perłowych cebulek, a to wszystko otoczone winnym sosem. To musi być dobre, innej opcji nie ma :)
KURCZAK ABIGAIL
(na 4 porcje)
- 2 duże filety z piersi kurczaka,
- 250 g pieczarek,
- 1 zielona papryka,
- 1 czerwona papryka,
- ½ szklanki cebulek perłowych (marynowanych, ze słoika),
- ½ szklanki białego wina,
- 1 szklanka śmietanki kremówki,
- 1/3 szklanki bulionu z kurczaka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- po kilka kropli sosu tabasco i worcester,
- sól i pieprz,
- 2-3 łyżki oleju lub klarowanego masła,
- natka pietruszki do posypania
Pieczarki oczyścić, większe pokroić na kawałki, mniejsze mogą zostać w całości. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę.
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i obsmażyć na tłuszczu. Przełożyć do miski, a na tej samej patelni podsmażyć pieczarki i paprykę, aż nieco zmiękną. Przełożyć do miski z kurczakiem.
Na patelnię wlać wino i gotować przez 3 minuty na dużym ogniu. Dodać bulion, śmietankę i przyprawy. Zamieszać i gotować przez 5-7 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Kurczaka i warzywa, a także cebulki perłowe włożyć do sosu. Zamieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Posypać natką pietruszki.
Do tego dania pasują pieczone ziemniaki albo grzanki z bagietki, ewentualnie ryż.
(źródło: P. Martin „Kuchnia doskonała dla każdego”)
9 komentarze
Mniam, mniam ;)
OdpowiedzUsuńkradnę przepis!
OdpowiedzUsuńjestem jak najbardziej na tak:)
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuńobiad idealny ;)!
OdpowiedzUsuńTa Abigail to miala leb! :)
OdpowiedzUsuńkurczaka to nigdy za mało! fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania!
OdpowiedzUsuńo świetny przepis, wykorzystam jutro an obiad:)
OdpowiedzUsuń