Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto z korzenną gwiazdką

By 00:00 ,

Zwykły ucieraniec w podłużnej foremce? Nieee… Gwarantuję, że po ukrojeniu plastra każdemu pojawi się uśmiech na twarzy :) Ciasto nie dość, że wygląda uroczo i bardzo świątecznie, to w dodatku jest bardzo smaczne i zachowuje świeżość przez kilka dni :) Połączenie cytrynowo-jogurtowego i piernikowego ciasta jest pyszne i jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, pomyślcie nad tym wypiekiem. 
Coś czuję, że w moim domu to będzie hicior na tegorocznym świątecznym stole ;) 

A z pozostałości ciasta korzennego po wykrojeniu gwiazdek polecam zrobić bajaderki :) 

Photobucket 

CIASTO Z KORZENNĄ GWIAZDKĄ 
ciasto korzenne: 
250g mąki, 
50ml oleju, 
100g cukru pudru, 
2 duże jajka, 
100g płynnego miodu, 
100ml mleka,
1 czubata łyżka przyprawy korzennej do pierników, 
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

ciasto jogurtowe: 
3 jajka, 
175g cukru, 
100ml oleju, 
150g jogurtu naturalnego, 
250g mąki, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
sok i skórka z ½ cytryny 

Przygotować ciasto korzenne: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka i cukier puder utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując, dodać miód, mleko i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodać do ciasta i krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do ciasta. 
Ciasto wylać do foremki 11 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. 
Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w plastry. Z każdego plastra wyciąć foremką gwiazdkę. 

Przygotować ciasto jogurtowe: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, stopniowo dodawać olej i jogurt. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją do ciasta. Dodać sok i skórkę z cytryny i wszystko wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do ciasta. 

Składanie ciasta: Foremkę do pieczenia o wymiarach 11 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać 1/3 ciasta jogurtowego. Ułożyć wzdłuż całej formy gwiazdki tak, aby jedna stykała się z drugą. Zalać pozostałym ciastem. Piec w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. 
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. 




(przepis z blogu Anyżkowo, z moimi małymi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

25 komentarze

  1. Super pomysł, wygląda uroczo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tą gwiazdką - wygląda uroczo. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze!Skuszę się!Ale...mam pytanie-ciasta jest duuużo a więc docelowo ile go będzie,jedna keksówka?Pozdrawiam Magda z Gna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są małe porcje ciasta (robiłam z 1/2 porcji podanej na blogu Anyżkowo - link w przepisie) przeznaczone na małą keksówkę 11 x 25 cm. Wymiary podałam w przepisie. Tak więc docelowo jest to 1 mała keksówka :)
      A o tym, co zrobić z resztkami piernika z którego wykroiliśmy gwiazdki, napiszę jutro :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź.Magda

      Usuń
  4. Wyszło Ci lepiej niż mi :P

    Śliczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie niekoniecznie, bo po wylaniu ciasta za bardzo wygładziłam powierzchnię i nad gwiazdką prawie nie było ciasta - stąd powstało takie "serduszko" ;)))

      Usuń
  5. Świetny pomysł. Ciasto wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. I to chyba będzie to ciasto, które przygotuję na rodzinną Wigilię. Myślę, że będzie miłą niespodzianką:) dziękuję za inspirację i wskazówki krok po kroku, teraz nie może się nie udać.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pracowity przepis, ale efekt powalający :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne! A wykonanie mistrzowskie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne ciacho:) Bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mirabelko, ciasto wygląda fantastycznie! Piękna ozdoba stołu świątecznego. Bardzo mi się podoba.:)

    OdpowiedzUsuń
  11. piękny efekt, gdyby nie Twój opis, jak to zrobić, można byłoby pomyśleć, że umiesz czarować :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. skusiłam się...
    piernikowe po 30 min już było bliskie przypalenia - ale wyszło :)
    natomiast całość po 45 minutach - już patyczek był suchy, ale.. po rozkrojeniu jednak pojawiły się fragmenty zakalcowate :((
    Dodam ze piekarnik mam elektryczny i sprawny... więc nie wiem od czego zależy ten czas pieczenia tutaj.

    Mnie się u góry też zrobiła przegródka - a nawet dwie - na rogach gwiazdek.

    Ogólnie... wygląda pięknie i smakowicie i nikt nie zwrócił uwagi na te drobne niedociągnięcia :)))
    zrobiło wrażenie :)
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto faktycznie wygląda ładnie, ale ... ciemna część bardzo zbita i po 25 min. było gotowe z wierzchu a zakalcowate w środku. Duże marnotrastwo ciasta pozostałego po wykrojeniu gwiazdki. Dość czasochłonne i twarde jak skała na drugi dzień. Niestety nie polecam. Wygląd owszem ma, ale smaku nie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię, szkoda, że ciasto nie przypadło do gustu i nie jesteś z niego zadowolona/ny. Przygotowywałam to ciasto już 3 razy i osobiście mogę zgodzić się tylko z tym, że jest czasochłonne. Jeżeli ciasto za bardzo się przypieka z wierzchu, trzeba je nakryć pergaminem. Nadmierne grzanie może być też kwestią piekarnika. Ciasto po wykrojeniu gwiazdki można po prostu zjeść, a jeśli ktoś woli estetyczniejszą formę, można zrobić bajaderki :) Dziwne, że ciasto zrobiło się twarde jak skała, moje były miękkie i zachowywały świeżość 4-5 dni. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Robiłam w tym roku to ciasto po raz kolejny i wprowadziłam małe zmiany w cieście piernikowym, by nie było tak gęste i łatwiej było je mieszać. Co do zakalca to niestety nie mam jak się odnieść, bo jest on często dziełem niefortunnego przypadku. Ja robiłam to ciasto już czwarty raz i zakalca nie ma...

      Usuń
  14. Bajeczny pomysł !!! :] I znów zaskocze wszystkich a co najważniejsze Teściową!!! :) Święta z taką babką będą zapewne udane ! Pozdrawiam serdecznie no i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT!!! :)))

    OdpowiedzUsuń