Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szarlotka biszkoptowa z kremem

By 00:00 , , ,

Niedawno moja babcia świętowała 90 urodziny :) Impreza rodzinna odbyła się w naszym domu, a moim zadaniem było upieczenie ciast (poza tortem :P). Zdecydowałam się na 2 klasyki, czyli sernik i szarlotkę, gdyż towarzystwo było preferujące raczej tradycyjne rozwiązania ;) Przygotowałam sernik z brzoskwiniami, a ponieważ jest on na kruchym cieście, szarlotkę zrobiłam na biszkoptowym i dodatkowo przełożyłam ją także kremem budyniowym. Podglądnęłam kilka podobnych pomysłów na różnych stronach, ale w efekcie nie trzymałam się ściśle konkretnego przepisu. 
Ciasto jest niestety dość czasochłonne, ale efekt bardzo smaczny. Masa jabłkowa z dodatkiem galaretki brzoskwiniowej smakuje świetnie :) 

Photobucket 

BISZKOPTOWA SZARLOTKA Z KREMEM 
biszkopt:
8 jajek, 
160g cukru, 
225g mąki, 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju 

masa budyniowa:
1 litr mleka, 
3 opakowania budyniu waniliowego, 
5 łyżek cukru, 
200g miękkiego masła, 
2 łyżki spirytusu (opcjonalnie)

masa jabłkowa:
2 litry musu jabłkowego (kupionego lub zrobionego samodzielnie), 
2 galaretki brzoskwiniowe, 
1 galaretka cytrynowa, 
1 łyżeczka cynamonu 

+ dodatkowo lukier lub polewa czekoladowa 

Upiec biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać po trochę cukru i po jednym żółtku, aż do wyczerpania składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiewając ją partiami do ciasta, delikatnie mieszać łyżką, aż połączy się z jajkami. Na koniec dodać olej i jeszcze raz delikatnie wymieszać. 
Formę 30 x 37 cm wyścielić papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż ładnie się zrumieni, a wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. 
Upieczony biszkopt ostudzić.* 

Przygotować masę budyniową: ¾ mleka zagotować, a w pozostałym zimnym mleku rozmieszać proszek budyniowy i cukier. Wlać do gorącego mleka i chwilę gotować, intensywnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią i odstawić do całkowitego ostudzenia. 
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie partiami dodawać zimny budyń. Jeśli masa się warzy, można ją uratować, dodając stopniowo trochę spirytusu i dokładnie miksując. 

Przygotować masę jabłkową: mus jabłkowy przełożyć do garnka i podgrzać, aż będzie bardzo gorący. Dodać cynamon i wsypać suchą galaretkę. Mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostudzenia. 

Wystudzony biszkopt przekroić na 2 równe części. Dolną część włożyć z powrotem do formy (formę najlepiej wyścielić papierem do pieczenia – łatwiej będzie można wyjąć ciasto, chwytając za pergamin). Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, a następnie lekko tężejącą masę jabłkową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa jabłkowa całkowicie stężała. Wyjąć z formy i polać lukrem lub polewą czekoladową. 
Przechowywać w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. 


* Aby biszkopt nie opadł, zaraz po wyjęciu z pieca upuszczam go razem z formą na podłogę z wysokości ok. 0,5 metra. Dwa razy :) Ten szarlatański pomysł podpatrzony u dorotus nigdy mnie nie zawiódł :D


 Photobucket 


 

Może zainteresuje Cię również

15 komentarze

  1. aż się oblizałam, taka apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka wygląda wspaniale Mirabelko!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam szarlotki, a z takim kremem to juz w ogóle! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelkie rodzaje szarlotki :) mniam mniam :) Wygląda tak apetycznie, że aż ekran polizałem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie się prezentuje, podoba mi się taka odskocznia od kruchej szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak słodko :) Tez bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe i bardzo lekkie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda jak chmurka, i to jaka pyszna :-)
    Cudowny przepis :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny pomysł na szarlotkę:) na pewno musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się ta masa jabłkowa. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a czy można pominąć krem i zrobić z samym musem jabłkowym z galaretką?:)

    OdpowiedzUsuń