Obsługiwane przez usługę Blogger.

Brukselka z boczkiem

By 11:00 , , , ,

Podsmażony boczek i odrobina gałki muszkatołowej to chyba najbardziej klasyczny dodatek do brukselki – no, może poza zrumienioną na maśle bułką tartą :) Taką właśnie brukselkę z boczkiem podałam do norweskich burgerów drobiowych i dzięki temu ostatecznie przekonałam się, że brukselka jednak nadaje się do jedzenia i może smakować ;) 

Photobucket 

BRUKSELKA Z BOCZKIEM 
(na 3 porcje) 
500g brukselki, 
75g wędzonego boczku, 
1 łyżka masła, 
gałka muszkatołowa, 
sól i pieprz 

Z brukselki usunąć zewnętrzne zwiędłe liście, a następnie umyć, osuszyć i wyciąć twardą podstawę. Wszystkie główki lekko naciąć od spodu na krzyż, dzięki czemu równomiernie się ugotują. W garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżeczkę soli i wrzucić brukselkę. Gotować pod przykryciem ok. 12 minut. Odcedzić. 
Wędzony boczek pokroić w dość drobną kostkę (lub paseczki) i posmażyć w garnku. Dodać masło i wrzucić brukselkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. 

 (wg przepisu z magazynu „To jest pyszne” 4/2010) 


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Mój w dalszym ciągu do brukselki nie może się przekonać. A szkoda, ja ją uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze kiedyś zrobić z boczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. już nie pamiętam kiedy jadłam brukselkę:) fajnie wygląda,

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś ja robię, według twojego przepisu, na kolacje....

    OdpowiedzUsuń