Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makowiec czy szarlotka? Ciasto japońskie :)

By 00:00 , ,

Klasyk z polskiego świątecznego stołu, który prawdopodobnie jest tak japoński, jak grecka jest ryba po grecku :) W książkach z przepisami z lat 90 przepis ten pojawia się aż 3 razy, różniąc się proporcjami tylko minimalnie. Raz występuje pod nazwą „szarlotka japońska”, raz jako „makowiec japoński”, a raz „ciasto japońskie”. Bo to ciasto jest właśnie takie „ni pies, ni wydra” ;) Dla mnie jednak jest to bardziej makowiec, gdyż to mak gra tutaj pierwsze skrzypce, co czyni to ciasto wypiekiem typowo bożonarodzeniowym :) 
Ciasto nie zawiera mąki, a jedynie niewielką ilość kaszy manny. Jest wilgotne i aromatyczne. Dzięki dodatkowi startego jabłka długo utrzymuje świeżość i nie staje się suche. 
Zamiast zwykłej polewy kakaowej zrobiłam ganasz z prawdziwej czekolady, co uczyniło to trochę niepozorne ciasto bardziej wykwintnym. 

Poniższe ilości składników przeznaczone są na tortownicę o średnicy 21 cm. Podwajając ilość składników, można upiec ciasto w prostokątnej foremce 25 x 30 cm.





CIASTO JAPOŃSKIE (MAKOWIEC JAPOŃSKI)
4 duże jajka, 
100 g masła, 
1/2 szklanki cukru, 
150 g suchego mielonego maku, 
3 średniej wielości jabłka, 
3 czubate łyżki kaszy manny, 
2 łyżeczki cukru wanilinowego, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
2-3 krople aromatu migdałowego, 
mała garść rodzynek, 
mała garść grubo posiekanych orzechów włoskich, 
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 

polewa: 
100 g gorzkiej czekolady, 
70 ml śmietanki kremówki, 
1 łyżeczka miodu 

Mielony mak wsypać do rondla, zalać 2/3 szklanki wrzątku i chwilkę gotować, aż mak wchłonie cały płyn. Odstawić do lekkiego przestudzenia. 
Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Miksując, kolejno dodawać po jednym żółtku, a następnie partiami mak. Dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz obrane, starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do ciasta. Na koniec dodać bakalie i aromat migdałowy. 
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. 
Piec w 180 stopniach ok. 50-60, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem (będzie wilgotny, ale czysty). 
Wystudzone ciasto oblać polewą. 

Polewa (ganasz czekoladowy): Śmietankę zagotować. Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski. Zalać wrzącą śmietanką, dodać miód i odstawić na 5 minut. Po tym czasie intensywnie wymieszać trzepaczką, aż powstanie lśniąca, gładka masa. 

makowiec japoński

makowiec japoński przepis

Może zainteresuje Cię również

16 komentarze

  1. Jako wielbicielka maku muszę wypróbować ten przepis! L)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ulubiony chyba makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tam makowca uwielbiam, ale to też fajne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. makowiec , makowiec , jeden z najulubieńszych , ja go znam z kilku wersjach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam makowiec japoński! Pojawia sie u mnie przynajmniej raz w roku, na Boże Narodzenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto jest świetne, a u mnie pod nazwą makowiec meksykański :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam i bardzo lubię to ciasto :-)
    świetnie się wpasowuje w nastrój świąteczny, prawda?
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda tak pysznie, że zabieram kilka kawałków do porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja je znam pod nazwą japońskiego makowca, ale nazwa nie jest tak istotna jak to, że ciasto jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. a widziałam go w jakiejś gazecie.
    też przykuł moją uwagę, bardzo ciekawie się zapowiada :]

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto jest przepyszne! od wielu miesięcy wszyscy w mojej rodzinie je uwielbiają. Niezdecydowanym szczerze polecam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy trzeba utrzeć mak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W składnikach jest zapisany mielony mak, więc już nie trzeba go ucierać. Ja nie mam maszynki do mielenia, więc kupuję już gotowy mielony. Jeśli używa się zwykłego maku, to trzeba zmielić tak jak to zwykle się robi na makowce.

      Usuń