Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z awokado, grejpfrutem i krewetkami

By 19:00 , ,

Tym razem w ramach wspólnego gotowania przyrządziliśmy sałatki z dodatkiem awokado :) Owoc ten wciąż nie jest zbyt popularny w kuchni większości osób, dlatego jeśli ktoś szukałby pomysłu na przygotowanie czegoś z awokado, to zaraz po guacamole, sałatka to najlepszy pomysł. Awokado dobrze smakuje w połączeniu z wyrazistymi w smaku składnikami, toteż na moim talerzu występuje w towarzystwie czerwonego grejpfruta, oliwek i krewetek. 
Inne sałatki przygotowały: Ilona, Siaśka i Wiera :) 

sałatka z krewetkami, awokado i grejpfrutem
  

SAŁATKA Z AWOKADO, GREJPFRUTEM I KREWETKAMI 
(na 2 porcje) 

  • 2 garście roszponki, 
  • ok. 120g krewetek (masa po rozmrożeniu i obraniu), 
  • 1 dojrzałe awokado, 
  • 1 grejpfrut, 
  • 50g czarnych oliwek, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • kawałek czerwonego chili, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • 1 łyżka białego octu winnego, 
  • sól i pieprz, 
  • odrobina cukru 


Roszponkę opłukać i osuszyć. Grejpfrut obrać ze skórki, łącznie z białą częścią. Nożem wyciąć cząstki owocu bez błonek. Z tego, co nam zostało po „wyfiletowaniu” owocu, wycisnąć sok. Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę, a owoc pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili. Wrzucić krewetki i smażyć 2-3 minuty. Doprawić lekko solą i pieprzem. 

Przygotować sos: Sok z grejpfruta wymieszać z pozostałą łyżką oliwy i octem winnym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. 

W misce ułożyć roszponkę, na nią wyłożyć awokado, grejpfrut, krewetki i oliwki. Całość polać sosem. 
Podawać od razu. 


(inspirowane przepisem stąd


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Robię robię, mam awokado i nie wiedziałam co z nim zrobić:) hurra

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie zrobię :D dzięki za wspólne gotowanie!

    OdpowiedzUsuń