Obsługiwane przez usługę Blogger.

Przekładaniec cytrynowy

By 00:03 , ,

Delikatny biszkopt i wyrazista w smaku, cytrynowa masa. Ciasto lekkie i orzeźwiające. Idealne dla tych, którzy nie lubią przesłodzonych kremów i ciężkich, tłustych mas w cieście.
Jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku :)


ciasto cytrynowe przekładane


PRZEKŁADANIEC CYTRYNOWY
biszkopt:

  • 6 dużych jajek,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka mąki,
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa cytrynowa:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • skórka otarta z 1,5 cytryny,
  • sok z 2 cytryn

poncz:

  • 2/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki rumu,
  • 1,5 łyżki cukru

lukier:

  • sok z 1 cytryny,
  • ok. 200-250 g cukru pudru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych


Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po trochę cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym oraz żółtka. Ubijać, aż do wyczerpania składników. Następnie łyżką delikatnie wmieszać stopione masło, a potem stopniowo przesiewaną mąkę i proszek do pieczenia. Gdy składniki będą już połączone, wylać ciasto do prostokątnej foremki (u mnie 30 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut, aż będzie złote, a wbity patyczek suchy.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
(Żeby ciasto nie opadło, stosuję metodę tzw. biszkoptu rzucanego – po wyjąciu z piekarnika ciasto upuszczam poziomo na podłogę (w foremce) z wysokości ok. 0,5 metra – jeden lub dwa razy. To naprawdę działa!)

Przygotować masę cytrynową: Mleko i 1 szklankę wody wlać do rondla, dodać cukier i masło. Zagotować. W pozostałej o,5 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, jajko, skórkę i sok z cytryny. Wlać do gotującego się mleka i wody. Gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

Wystudzony biszkopt przekroić szerokim nożem na pół. Dolną część nasączyć ponczem. Następnie wylać ciepłą masę i równomiernie rozprowadzić. Przykryć wierzchnią połówką ciasta.

Przygotować lukier, miksując sok z cytryny z taką ilością cukru pudru, aby lukier miał odpowiednią konsystencję. Lukrem polać ciasto, oprószyć wiórkami kokosowymi.


(źródło: książka „Najlepsze wypieki czytelników Poradnika Domowego” z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

13 komentarze

  1. przypomina mi wypieki mojej babci. Dodatkowo te wiórki na wykończenie całości, cudo. Przeniosłaś mnie do mojego dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że to takie trochę "retro" ;) Urok starych książek z przepisami ;)

      Usuń
  2. mmm ;]
    pyszny! bardzo niedzielne ciasto. na świąteczny stół jak najbardziej, aby przyjąć grono gości.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale, lekkie,delikatne ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie placuszki zawsze dobrze smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo delikatnie i musi być bardzo pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowite! Też ostatnio miałam je na oku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciasto na Wielkanoc dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi, pełnymi mas warstwowcami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mirabelko, ciasto jest cudowne, takie delikatne i cytrynowo orzeźwiające, jedyna jego wada, to to, że nie można się od niego oderwać, dziękuję za pyszny przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam i podlinkowałam :) Wyszło pysznie.
    http://www.josia.pl/2012/12/torcik-cytrynowy-z-lukrem-i-owocowa.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile mililitrów ma twoja szklanka, którą odmierzasz składniki ? :)

    OdpowiedzUsuń