Piersi kurczaka z farszem wiosennym
Przepisów na faszerowane piersi kurczaka jest nieskończenie wiele. To jeden z nich – z farszem z pora, pieczarek, zieleniny i apetycznie ciągnącego się sera. Tak nadziane kieszonki smakowały wszystkim i jestem w pełni usatysfakcjonowana przepisem.
Jest to dobra propozycja na niedzielny obiad – również Wielkanocny ;)
Wbrew nazwie, myślę, że tę potrawę można z powodzeniem przygotować także o innej porze roku niż wiosna ;)
filety z kurczaka z farszem wiosennym |
PIERSI KURCZAKA Z FARSZEM WIOSENNYM
(na 4 porcje)
- 4 filety z piersi kurczaka,
- 1 nieduży por,
- 4-5 szt. pieczarek,
- 100 g sera żółtego (np. gouda lub tylżycki),
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka klarowanego masła,
- 1 duże jajko,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz
Mięso umyć i osuszyć. Każdą porcję poziomo naciąć ostrym nożem tak, by powstała kieszeń. Natrzeć ją solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pieczarki i por drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Wymieszać ze startym serem, posiekaną natką i bazylią, doprawić solą i pieprzem do smaku. Farszme tym napełnić kieszenie, spiąć wykałaczkami (ja nie spinałam – jak się dobrze upchnie, to nie powinno nic wylatywać ;))
Każdą porcje obtoczyć w jajku roztrzepanym z łyżką wody i w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na rumiano na oleju. Następnie przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika na ok. 15-20 minut aby dopiekły się w środku.
Podawać z ziemniakami (u mnie pieczone) i surówką.
(źródło: książeczka „Pomysły na dania z młodymi warzywami” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”)
6 komentarze
fakt. co kucharz, jaki składniki pod ręką - taki farsz. każdy robi po swojemu, każdy inny, każdy pyszny.
OdpowiedzUsuńa Twój.. rzeczywiście, wiosenny. smakowity.
Z porem? Juz je lubie!
OdpowiedzUsuńŚwietny farsz. :)
OdpowiedzUsuńSmakowałyby mi tak nadziane:)
Pozdrowienia
Smakowicie wygląda, uwielbiam wszystko co ma pora w składzie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne, a do tego takie efektowne:)
OdpowiedzUsuńTrafiłam na ten blog w trakcie poszukiwań inspiracji na świąteczny obiad no i wybór padł właśnie na piersi z farszem wiosennym. Już leżą zrobione w lodówce, więc mogę zdradzić, że wyszły rewelacyjne! chociaż ja dodałam trochę smażonej cebulki i więcej pieczarek. Mam nadzieję, że gościom będą tak samo smakować jak mi ;)
UsuńPozdrawiam,
Euglena