Fusilli po tyrolsku
Bardzo smaczny pomysł na danie z makaronem. Sos pomidorowo-pieczarkowy z boczkiem i winem powinien przypaść do gustu zarówno paniom, jak i panom ;) Danie konkretne, sycące i wcale nie nazbyt tłuste, za to bogate w błonnik i likopen :)
FUSILLI PO TYROLSKU
(na 4 porcje)
- 400g makaronu fusilli (świderki) pełnoziarnistego,
- 250g wędzonego boczku w plasterkach,
- 250g pieczarek,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2/3 szklanki białego wina,
- 2 łyżki oliwy,
- pieprz, ewentualnie sól,
- szczypta suszonego oregano,
- szczypiorek,
- kilka listków bazylii
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Za pomocą łyżki cedzakowej odsączyć go z tłuszczu, który się wytopił i ułożyć na papierowych ręcznikach.
Z patelni zlać tłuszcz z boczku, wlać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojone na kawałki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, a gdy wyparuje woda, którą puszczą pieczarki, wlać wino. Gotować, a gdy odparuje mniej więcej połowa wina, dodać pomidory z puszki i podsmażony wcześniej boczek. Gotować na niedużym ogniu przez ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku pieprzem (ewentualnie solą, o ile boczek był mało słony) i oregano.
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.
Podawać razem z sosem, posypany posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.
5 komentarze
Bardzo smakowita pasta i do tego z pieczarkami! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji!
OdpowiedzUsuńSwietny, "meski" makaron - na pewno przyjalby sie u mnie w domu!
OdpowiedzUsuńSmacznie się zapowiada, zdecydowanie!:)
OdpowiedzUsuńTo teraz wypada tylko pojodłować :)) pozdrawiamy Tapenda
OdpowiedzUsuńz makaronem biorę! znaczy się makaron z tym soem biorę ;)
OdpowiedzUsuń