Obsługiwane przez usługę Blogger.

Fusilli po tyrolsku

By 15:18 , ,

Bardzo smaczny pomysł na danie z makaronem. Sos pomidorowo-pieczarkowy z boczkiem i winem powinien przypaść do gustu zarówno paniom, jak i panom ;) Danie konkretne, sycące i wcale nie nazbyt tłuste, za to bogate w błonnik i likopen :) 
 
 
 
FUSILLI PO TYROLSKU 
(na 4 porcje) 
  • 400g makaronu fusilli (świderki) pełnoziarnistego, 
  • 250g wędzonego boczku w plasterkach, 
  • 250g pieczarek, 
  • 1 puszka pomidorów, 
  • 1 cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2/3 szklanki białego wina, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • pieprz, ewentualnie sól, 
  • szczypta suszonego oregano, 
  • szczypiorek, 
  • kilka listków bazylii 
 
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Za pomocą łyżki cedzakowej odsączyć go z tłuszczu, który się wytopił i ułożyć na papierowych ręcznikach. Z patelni zlać tłuszcz z boczku, wlać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojone na kawałki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, a gdy wyparuje woda, którą puszczą pieczarki, wlać wino. Gotować, a gdy odparuje mniej więcej połowa wina, dodać pomidory z puszki i podsmażony wcześniej boczek. Gotować na niedużym ogniu przez ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku pieprzem (ewentualnie solą, o ile boczek był mało słony) i oregano. 
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. 
Podawać razem z sosem, posypany posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii. 
 
 
(przepis z jednego ze starych numerów "Poradnika Domowego" z moimi zmianami)
 

 

Pieczarkowy-Tydzień-ZAPROSZENIE

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Bardzo smakowita pasta i do tego z pieczarkami! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny, "meski" makaron - na pewno przyjalby sie u mnie w domu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie się zapowiada, zdecydowanie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To teraz wypada tylko pojodłować :)) pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. z makaronem biorę! znaczy się makaron z tym soem biorę ;)

    OdpowiedzUsuń