Przekładaniec cytrynowy
Delikatny biszkopt i wyrazista w smaku, cytrynowa masa. Ciasto lekkie i orzeźwiające. Idealne dla tych, którzy nie lubią przesłodzonych kremów i ciężkich, tłustych mas w cieście.
Jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku :)
ciasto cytrynowe przekładane |
PRZEKŁADANIEC CYTRYNOWY
biszkopt:
- 6 dużych jajek,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 szklanka mąki,
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa cytrynowa:
- 1,5 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki wody,
- 1,5 szklanki cukru,
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- skórka otarta z 1,5 cytryny,
- sok z 2 cytryn
poncz:
- 2/3 szklanki wody,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki rumu,
- 1,5 łyżki cukru
lukier:
- sok z 1 cytryny,
- ok. 200-250 g cukru pudru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po trochę cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym oraz żółtka. Ubijać, aż do wyczerpania składników. Następnie łyżką delikatnie wmieszać stopione masło, a potem stopniowo przesiewaną mąkę i proszek do pieczenia. Gdy składniki będą już połączone, wylać ciasto do prostokątnej foremki (u mnie 30 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut, aż będzie złote, a wbity patyczek suchy.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
(Żeby ciasto nie opadło, stosuję metodę tzw. biszkoptu rzucanego – po wyjąciu z piekarnika ciasto upuszczam poziomo na podłogę (w foremce) z wysokości ok. 0,5 metra – jeden lub dwa razy. To naprawdę działa!)
Przygotować masę cytrynową: Mleko i 1 szklankę wody wlać do rondla, dodać cukier i masło. Zagotować. W pozostałej o,5 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, jajko, skórkę i sok z cytryny. Wlać do gotującego się mleka i wody. Gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wszystkie składniki ponczu wymieszać.
Wystudzony biszkopt przekroić szerokim nożem na pół. Dolną część nasączyć ponczem. Następnie wylać ciepłą masę i równomiernie rozprowadzić. Przykryć wierzchnią połówką ciasta.
Przygotować lukier, miksując sok z cytryny z taką ilością cukru pudru, aby lukier miał odpowiednią konsystencję. Lukrem polać ciasto, oprószyć wiórkami kokosowymi.
(źródło: książka „Najlepsze wypieki czytelników Poradnika Domowego” z moimi zmianami)
13 komentarze
przypomina mi wypieki mojej babci. Dodatkowo te wiórki na wykończenie całości, cudo. Przeniosłaś mnie do mojego dzieciństwa
OdpowiedzUsuńTo prawda, że to takie trochę "retro" ;) Urok starych książek z przepisami ;)
Usuńmmm ;]
OdpowiedzUsuńpyszny! bardzo niedzielne ciasto. na świąteczny stół jak najbardziej, aby przyjąć grono gości.
Wygląda bardzo delikatnie i lekko:)
OdpowiedzUsuńWspaniale, lekkie,delikatne ciasto. :)
OdpowiedzUsuńTakie placuszki zawsze dobrze smakują :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo delikatnie i musi być bardzo pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite! Też ostatnio miałam je na oku:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto na Wielkanoc dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi, pełnymi mas warstwowcami ;-)
OdpowiedzUsuńMirabelko, ciasto jest cudowne, takie delikatne i cytrynowo orzeźwiające, jedyna jego wada, to to, że nie można się od niego oderwać, dziękuję za pyszny przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam i podlinkowałam :) Wyszło pysznie.
OdpowiedzUsuńhttp://www.josia.pl/2012/12/torcik-cytrynowy-z-lukrem-i-owocowa.html
Ile mililitrów ma twoja szklanka, którą odmierzasz składniki ? :)
OdpowiedzUsuń250 ml. Zwykła, staroświecka szklanka :)
Usuń