Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jajka faszerowane oliwkami

By 17:10 , , , , ,

Niedawno wspomniałam, że nagle, ni stąd, ni z owąd stwierdziłam, że oliwki nie tylko są zjadliwe, ale i całkiem smaczne ;) Po latach niechęci do nich, niespodziewanie polubiłam je ;)
Tym razem oliwki wylądowały w faszerowanych jajkach.

Photobucket

JAJKA FASZEROWANE OLIWKAMI
4 jajka ugotowane na twardo,
ok. 12 szt. czarnych oliwek bez pestek + kilka sztuk do dekoracji,
2 łyżki posiekanego szczypiorku + trochę do dekoracji,
ok. 2 łyżek majonezu,
sól i pieprz

Ugotowane jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka i ugnieść je widelcem w miseczce.
Oliwki drobno pokroić i wraz ze szczypiorkiem dodać do żółtek. Dodać tyle majonezu, aby otrzymać konsystencję pasty. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Otrzymanym farszem wypełnić połówki jajek.
Udekorować plasterkami oliwek i pędami szczypiorku.

(źródło: „Moje Gotowanie” 4/2009)


Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Muszę dziś wypróbować:) A czy zamiast czarnych oliwek mogą być zielone?

    Pozdrawiam*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, jeśli takie lubisz, to jak najbardziej :)

      Usuń
    2. Dziękuję:) Zrobiłam i wyszły przepyszne:)

      Usuń
  2. A widzisz? Smaki i upodobania jednak sie zmieniaja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie, muszę spróbować z oliwkami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń