Jajka faszerowane oliwkami
Niedawno wspomniałam, że nagle, ni stąd, ni z owąd stwierdziłam, że oliwki nie tylko są zjadliwe, ale i całkiem smaczne ;) Po latach niechęci do nich, niespodziewanie polubiłam je ;)
Tym razem oliwki wylądowały w faszerowanych jajkach.
jajka faszerowane oliwkami |
JAJKA FASZEROWANE OLIWKAMI
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- ok. 12 szt. czarnych oliwek bez pestek + kilka sztuk do dekoracji,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku + trochę do dekoracji,
- ok. 2 łyżek majonezu,
- sól i pieprz
Ugotowane jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka i ugnieść je widelcem w miseczce.
Oliwki drobno pokroić i wraz ze szczypiorkiem dodać do żółtek. Dodać tyle majonezu, aby otrzymać konsystencję pasty. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Otrzymanym farszem wypełnić połówki jajek.
Udekorować plasterkami oliwek i pędami szczypiorku.
(źródło: „Moje Gotowanie” 4/2009)
6 komentarze
Muszę dziś wypróbować:) A czy zamiast czarnych oliwek mogą być zielone?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam*
Oczywiście, jeśli takie lubisz, to jak najbardziej :)
UsuńDziękuję:) Zrobiłam i wyszły przepyszne:)
UsuńA widzisz? Smaki i upodobania jednak sie zmieniaja :)
OdpowiedzUsuńCiekawie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawie, muszę spróbować z oliwkami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń