Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta brokułowa

By 12:51 , , , ,

Wiosennie zielona.
Aromatyczna.
Ze smakowitym farszem i kruchymi brzegami.
Pyszna tarta brokułowa :)

Photobucket

TARTA BROKUŁOWA
ciasto:
220g mąki pszennej (u mnie pół na pół tortowa i krupczatka),
110g masła,
1 jajko,
1 łyżka śmietany,
szczypta soli

farsz:
1 opakowanie mrożonych brokułów (450g),
2-3 ząbki czosnku,
½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
1 jajko,
sól i pieprz,
odrobina pieprzu cayenne,
sok z ½ cytryny (opcjonalnie)

jajeczno-serowy sos:
1 jajko,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
100g żółtego sera,
sól i pieprz

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotować farsz: brokuły ugotować na półtwardo w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Odcedzić i rozgnieść widelcem lub posiekać nożem. Dodać jajko, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Można dodać również sok z cytryny, ale wg mnie jogurt nadaje wystarczającą kwaskowość.

Sos: Wymieszać razem jajko z jogurtem, dodać starty ser i doprawić solą oraz pieprzem.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.
Podpieczone ciasto wyjąć i rozłożyć na nim farsz brokułowy. Wyrównać powierzchnię i zalać sosem jajeczno-serowym tartę (nie musi on pokryć całej powierzchni tarty).
Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 25-30 minut.


(przepis podpatrzony na blogu Suma Wszystkich Smaków
)

Photobucket

Miesiąc z Quiche

Może zainteresuje Cię również

15 komentarze

  1. Cudnie wygląda i napewno jeszcze lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tarty kocham pod każda postacią..a ta wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. achhh, potrzebuję czegoś zielonego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo do lubienia ta zieleń!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniala! Wystarczylo jedno spojrzenie i nabralam na nia ogromnej ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  6. u Ciebie wiosennie wytrawnie, u mnie wiosennie słodko, też tartowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ładna tarta;] szkoda, ze nie umiem gotowac/piec -.-

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis - wychodzi idealnie, jak w sałatkarni na Anny w Krakowie !! I wcale nie trzeba umieć piec i gotować. Będę częściej zaglądać na tego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakowało :) Oczywiście znam sałatkarnię na ul. Anny i tartę brokułową stamtąd bardzo lubię :) przyznam otwarcie, że szukając przepisu inspirowałam się właśnie ich tartą i poszukiwałam czegoś podobnego :)))

      Usuń
  9. Własnie robię tą tartę- nie wiem jak to się stało ale całe ciasto z boków, podczas pieczenia, "spłyneło" mi na spód :((( tylko w jednym miejscu ostał się kawałek ścianki :( Trzymałam się ściśle przepisu, foremkę mam taką jak Ty. Co mogłam zrobić nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się nakładać ciasto z nadwyżką, tak żeby brzegi "opierały" się o ten poziomy rant. Wtedy nawet jak się trochę zsuwa to ciasto, to i tak zostaje go na tyle, że wychodzą wystarczającej wysokości ścianki. Spróbuj tak zrobić następnym razem :)

      Usuń