Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta brokułowa

By 12:51 , , , , ,

Wiosennie zielona.
Aromatyczna.
Ze smakowitym farszem i kruchymi brzegami.
Pyszna tarta brokułowa :)



tarta brokułowa


TARTA BROKUŁOWA
ciasto:

  • 220 g mąki pszennej (u mnie pół na pół tortowa i krupczatka),
  • 110 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 1/2 łyżeczki soli

farsz:

  • 500 g różyczek brokułów (świeżych lub mrożonych)
  • 2 ząbki czosnku,
  • 180 g jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz,
  • odrobina pieprzu cayenne (opcjonalnie)

jajeczno-serowy sos:

  • 1 jajko,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 100 g żółtego sera (np. gouda lub edamski)
  • sól i pieprz

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.


W tym czasie przygotować farsz: brokuły ugotować na półtwardo w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Odcedzić, kilka różyczek odłożyć do dekoracji, pozostałe przełożyć do miski, dodać jogurt, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksować blenderem na w miarę gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. 

Sos: Wymieszać razem jajko z jogurtem, dodać starty ser i doprawić solą oraz pieprzem.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut, aż ciasto zacznie lekko się rumienić.
Podpieczone ciasto wyjąć i rozłożyć na nim farsz brokułowy. Wyrównać powierzchnię i zalać sosem jajeczno-serowym.
Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 25-30 minut.



PRZEPIS NA THERMOMIX
Kruchy spód: Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, jajko, wodę i sól, wymieszać 25 s/obr. 4. Ciasto wyjąć, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. 

Brokuły ugotować na półtwardo w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. W tym czasie przygotować sos.

Sos: Do naczynia miksującego włożyć pokrojony na kawałki ser, rozdrobnić 3-4 s/obr. 6. Dodać jajko, jogurt, sól i pieprz, wymieszać 15 s/obr. 3. Sos przelać do innego naczynia. Umyć naczynie miksujące.

Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać ugotowane brokuły (kilka różyczek odłożyć do dekoracji), jogurt, jajko, sól, pieprz i opcjonalnie pieprz cayenne, zmiksować 5 s/obr. 6

Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut, aż ciasto zacznie lekko się rumienić.
Podpieczone ciasto wyjąć i rozłożyć na nim farsz brokułowy. Wyrównać powierzchnię i zalać sosem jajeczno-serowym.
Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 25-30 minut. 


tarta brokułowa przepis

tarta brokułowa przepis

tarta brokułowa

Miesiąc z Quiche

Może zainteresuje Cię również

15 komentarze

  1. Cudnie wygląda i napewno jeszcze lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tarty kocham pod każda postacią..a ta wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. achhh, potrzebuję czegoś zielonego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo do lubienia ta zieleń!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniala! Wystarczylo jedno spojrzenie i nabralam na nia ogromnej ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  6. u Ciebie wiosennie wytrawnie, u mnie wiosennie słodko, też tartowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ładna tarta;] szkoda, ze nie umiem gotowac/piec -.-

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis - wychodzi idealnie, jak w sałatkarni na Anny w Krakowie !! I wcale nie trzeba umieć piec i gotować. Będę częściej zaglądać na tego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakowało :) Oczywiście znam sałatkarnię na ul. Anny i tartę brokułową stamtąd bardzo lubię :) przyznam otwarcie, że szukając przepisu inspirowałam się właśnie ich tartą i poszukiwałam czegoś podobnego :)))

      Usuń
  9. Własnie robię tą tartę- nie wiem jak to się stało ale całe ciasto z boków, podczas pieczenia, "spłyneło" mi na spód :((( tylko w jednym miejscu ostał się kawałek ścianki :( Trzymałam się ściśle przepisu, foremkę mam taką jak Ty. Co mogłam zrobić nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się nakładać ciasto z nadwyżką, tak żeby brzegi "opierały" się o ten poziomy rant. Wtedy nawet jak się trochę zsuwa to ciasto, to i tak zostaje go na tyle, że wychodzą wystarczającej wysokości ścianki. Spróbuj tak zrobić następnym razem :)

      Usuń