Obsługiwane przez usługę Blogger.

Risotto po koreańsku

By 13:03 , ,

Nie dam sobie uciąć ręki ani żadnej innej części ciała, że to jest naprawdę koreański przepis ;) Za to mogę z całym przekonaniem potwierdzić, że potrawa jest bardzo smaczna :) 
Jeśli lubicie risotto, warto wypróbować także taką wersję – z grzybkami mun i sezamem :) 
Przepis pochodzi z książeczki „Ryż na różne sposoby” H. Szymanderskiej. Ja zmodyfikowałam przepis, dodając grzyby mun (zgodnie z sugestią w tym przepisie) oraz żółtą paprykę dla urozmaicenia wyglądu i smaku.
 
  
 
RISOTTO PO KOREAŃSKU 
(na 4 porcje)
  • 300g ryżu krótkoziarnistego, 
  • 300g mielonej wołowiny, 
  • 300g pieczarek, 
  • 1 mała cebula, 
  • ½ żółtej papryki (opcjonalnie), 
  • 4-5 kawałków suszonych grzybów mun, 
  • ok. 650ml bulionu drobiowego, 
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • 4 łyżeczki ziaren sezamu, 
  • 3 łyżki oleju, 
  • odrobina pieprzu cayenne 
 
Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut, osączyć i pokroić w wąskie paski. 
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i zrumienić posiekaną cebulę, dodać mięso, pokrojone pieczarki i grzyby mun. Smażyć na silnym ogniu 3-4 minuty, mieszając. Następnie wsypać opłukany na sitku i osączony ryż. Smażyć, mieszając, 2-3 minuty. Wlać bulion i sos sojowy. Gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn (ok. 20 minut). Mniej więcej w połowie gotowania dodać pokrojoną na małe paseczki paprykę. 
Gotowe risotto doprawić pieprzem cayenne (ilość wg preferowanej ostrości). Osobno na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu i posypać nimi risotto. 
 

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Super! Dorzucam przepis do ulubionych :) Zeby nie zapomniec...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przekonuje mnie! Musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ! :)
    Mam jeszcze grzybki mun i w sumie mogłabym je wykorzystać do czegoś smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że jakieś orientalne danie pojawiło się w akcji pieczarkowej :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń