Risotto po koreańsku
Nie dam sobie uciąć ręki ani żadnej innej części ciała, że to jest naprawdę koreański przepis ;)
Za to mogę z całym przekonaniem potwierdzić, że potrawa jest bardzo smaczna :)
Jeśli lubicie risotto, warto wypróbować także taką wersję – z grzybkami mun i sezamem :)
Przepis pochodzi z książeczki „Ryż na różne sposoby” H. Szymanderskiej. Ja zmodyfikowałam przepis, dodając grzyby mun (zgodnie z sugestią w tym przepisie) oraz żółtą paprykę dla urozmaicenia wyglądu i smaku.
RISOTTO PO KOREAŃSKU
(na 4 porcje)
- 300g ryżu krótkoziarnistego,
- 300g mielonej wołowiny,
- 300g pieczarek,
- 1 mała cebula,
- ½ żółtej papryki (opcjonalnie),
- 4-5 kawałków suszonych grzybów mun,
- ok. 650ml bulionu drobiowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżeczki ziaren sezamu,
- 3 łyżki oleju,
- odrobina pieprzu cayenne
Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut, osączyć i pokroić w wąskie paski.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i zrumienić posiekaną cebulę, dodać mięso, pokrojone pieczarki i grzyby mun. Smażyć na silnym ogniu 3-4 minuty, mieszając. Następnie wsypać opłukany na sitku i osączony ryż. Smażyć, mieszając, 2-3 minuty. Wlać bulion i sos sojowy. Gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn (ok. 20 minut). Mniej więcej w połowie gotowania dodać pokrojoną na małe paseczki paprykę.
Gotowe risotto doprawić pieprzem cayenne (ilość wg preferowanej ostrości).
Osobno na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu i posypać nimi risotto.
4 komentarze
Super! Dorzucam przepis do ulubionych :) Zeby nie zapomniec...
OdpowiedzUsuńPrzekonuje mnie! Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ! :)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze grzybki mun i w sumie mogłabym je wykorzystać do czegoś smacznego:)
Cieszę się, że jakieś orientalne danie pojawiło się w akcji pieczarkowej :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń