Obsługiwane przez usługę Blogger.

Koktajl truskawkowo-różany

By 16:49

Mamy w ogródku dwa krzaki tzw. róży jadalnej. Moja mama od niepamiętnych czasów, niemal każdego lata, uciera w makutrze ich płatki z cukrem. Są tak pyszne, że większość znika na bieżąco, prosto z misy wyjadane łyżeczką. To, co zostaje, pakuje do słoiczków, by w zimie przypomnieć sobie zapach lata.
Niedawno wpadła na pomysł, by takich ucieranych płatków dodać do koktajlu truskawkowego i okazało się, że jest to świetne połączenie. Zwykły koktajl w nowej, pysznej odsłonie :)





KOKTAJL TRUSKAWKOWO-RÓŻANY
(przepis na 3 porcje)
  • 0,5 litra maślanki,
  • 400 g truskawek,
  • 3-4 łyżeczki płatków róży utartych z cukrem (kupionych lub domowej roboty),
  • ewentualnie cukier do smaku

Wszystkie składniki zmiksować razem i przelać do wysokich szklanek.




***
A w tle The Subways i „Strawberry blonde” :)


koktajl truskawkowo-różany

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. To jest bardzo dobry pomysł;) Róże świetnie pasują do chyba wszystkich czerwonych owoców.
    Wspaniały koktajl!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny pomysł połączenia truskawek z różą. Robiłam takie konfitury,a koktajl równiez na pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z przyjemnością napiłabym się takiego koktajlu

    OdpowiedzUsuń