Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto z porzeczkami

By 11:03

Pierwszy raz piekłam to ciasto dwa lata temu. Urzekło mnie lekko kwaskowatym, porzeczkowo-migdałowym, puszystym nadzieniem. Rok temu miała być powtórka, niestety tata wszystkie nasze porzeczki zużył do nalewki, zanim zdążyłam się zorientować ;)
W tym roku zareagowałam w porę i udało mi się ocalić trochę czerwonych i czarnych porzeczek do tego ciasta. Właściwie, można użyć też tylko czerwonych porzeczek, ale ja najbardziej lubię połączenie obu tych gatunków.
Przepis pochodzi z książki „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”, aczkolwiek lekko go zmodyfikowałam. Polecam – ciasto idealne na lato :)


Photobucket

CIASTO Z PORZECZKAMI
kruche ciasto:
220g mąki,
110g masła,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
1 żółtko,
2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
500g porzeczek,
3 jajka,
100g zmielonych migdałów,
100g cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
1 czubata łyżka mąki,
szczypta soli
+ cukier puder do posypania

Przygotować kruche ciasto: Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtko i wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm (spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będzie miało jasnobrązowy kolor (ok. 15-20 minut).
Przygotować nadzienie: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać zmielone migdały i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać resztę cukru i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Dodać masę żółtkowo-migdałową oraz porzeczki wymieszane z łyżką mąki. Delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na zapieczony spód i wyrównać powierzchnię.
Piec w 180 stopniach przez 40 minut, następnie pozostawić do ostudzenia, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Może zainteresuje Cię również

22 komentarze

  1. Cudownie wygląda to ciasto, Mirabelko :) Takie mega owocowe. Zapisuję koniecznie do zrobienia :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda mniamuśnie , no placki z owocami i lato to para najdoskonalsza
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne, pelne owocow - dokladnie takie jak lubie! Porzeczki bede miala we wtorek, moze tez sie skusze...?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam porzeczki. Ich kwaskowatość wspaniale współgra ze słodyczą ciast. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo smakowicie, nie przepadam za porzeczkami ale w cieście muszą być super, dodawać takiego kwasku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha to ciasto:) U mnie też dziś porzeczki:D zapraszam do: http://w-winogronowymgaju.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. niedawno piekłam bardzo podobne ciasto: http://mindyourfood.blogspot.com/2011/07/smak-lata-w-alzacji-tarta-z-czerwonymi.html, potwierdzam, jest pyszne! Twoje prezentuje się bardzo ładnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda, takie naładowane porzeczkami, nie wiem czy u moich rodziców na działce jeszcze się jakieś uchowały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie migdalowo-porzeczkowe nadzienie musi byc fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda rewelacyjnie..zwłaszcza na taką duchotę jaka ma miejsce dzisiaj:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne takie pełne owoców ciacho!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie kolorowe! Wspaniale wygląda.
    Bardzo lubie porzeczki, w ciastach i z krzaczka, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dobre ciasto Mirabelko! Ja też dziś z porzeczkami piekę...

    OdpowiedzUsuń
  14. uwierz mi, że musiałam mocno przełknąć ślinę

    OdpowiedzUsuń
  15. ja mam takie pytanie odnośnie miar i wag - jeżeli w jakimś przepisie podajesz miarę w szklankach to trzeba mierzyć standardowo 250ml ? mniej czy może więcej - z góry dziękuje za odpowiedz
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  16. Agnieszko - tak, chodzi o standardową szklankę 250 ml :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda fantastycznie... i te kolory! Pozdrawiamy i zapraszamy również do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mirabelko, pyszne ciasto, wczoraj je zrobiłam.Moje porzeczki dały mi duuużo owoców i nie wiedziałam co z nimi robić. Teraz już wiem:)
    Chciałabym poprosić Ciebie o możliwość zamieszczenia Twojego przepisu na stronie puszka.pl . Mają tam wegetariańskie przepisy i często z tamtej strony korzystam i też dzielę się moimi przepisami.
    Właściwie to już zamieściłam tam ten przepis, ale jeśli nie jesteś zadowolona,to napiszę do nich i go zdejmą. Jenak nie chcę tego ponieważ cisto jest super ,a na puszcze nie ma ani jednego przepisu na takie ciasto.
    jeśli ogę poprosić Ciebie o odpowiedż na maila: misiagdy@tlen.pl
    pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto pyszne, polecam : ) Porzeczki zachowują swoją kwaskowość, ale za to cisto jest dosyć słodkie i całość znakomicie się komponuje. Moje zniknęło jeszcze ciepłe : )

    OdpowiedzUsuń
  20. Pycha ciasto, robiłam w zeszłą niedzielę, wszyscy się zachwycali :)

    OdpowiedzUsuń
  21. To najlepsze ciasto z porzeczkami jakie jadłam! W ubiegłym tygodniu robiłam je już 2 razy...

    OdpowiedzUsuń