Makaron z sosem paprykowym
Takie trochę danie pod hasłem „sprzątanie lodówki”. Było sporo papryk, była mozzarella, był makaron... i tak powstał nieskomplikowany, smaczny obiad :)
MAKARON Z SOSEM PAPRYKOWYM
(4 porcje)
- 350g makaronu (u mnie cavatappi, może być też penne, świderki lub inny krótki),
- 3 duże czerwone papryki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego,
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie,
- 1 kulka mozzarelli (125g),
- świeża bazylia
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek oraz paprykę i smażyć ok. 3 minuty. Wlać bulion, dodać paprykę w proszku, zmniejszyć ogień i gotować 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość potraktować tłuczkiem do ziemniaków, żeby część warzyw rozgniotła się na miazgę, a część została w kawałkach.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i od razu dodać do patelni z sosem paprykowym. Posypać połową startej mozzarelli i wymieszać. Na talerzu każdą porcję posypać pozostałą mozzarellą i udekorować listkami bazylii.
2 komentarze
roztopiony ser...pycha!
OdpowiedzUsuńczasami z takiego sprzatania lodowki potrafia wyjsc kulinarne cudeńka.
OdpowiedzUsuń