Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z sosem paprykowym

By 13:04 , , , , ,

Takie trochę danie pod hasłem „sprzątanie lodówki”. Było sporo papryk, była mozzarella, był makaron... i tak powstał nieskomplikowany, smaczny obiad :)





MAKARON Z SOSEM PAPRYKOWYM
(4 porcje)

  • 350g makaronu (u mnie cavatappi, może być też penne, świderki lub inny krótki),
  • 3 duże czerwone papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • 1 kulka mozzarelli (125g),
  • świeża bazylia

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek oraz paprykę i smażyć ok. 3 minuty. Wlać bulion, dodać paprykę w proszku, zmniejszyć ogień i gotować 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość potraktować tłuczkiem do ziemniaków, żeby część warzyw rozgniotła się na miazgę, a część została w kawałkach.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i od razu dodać do patelni z sosem paprykowym. Posypać połową startej mozzarelli i wymieszać. Na talerzu każdą porcję posypać pozostałą mozzarellą i udekorować listkami bazylii.

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. czasami z takiego sprzatania lodowki potrafia wyjsc kulinarne cudeńka.

    OdpowiedzUsuń