Jagodowo i leniwie :)
Gdy natknęłam się na ten przepis, ogromnie spodobał mi się pomysł zafarbowania zwykłych leniwych pierogów jagodami. Przypomniały mi się zielone pierogi, naleśniki i słodkie ciasto, które kiedyś robiłam, używając szpinaku. Lubię taki mały ‘fusion’ w kuchni. I choć smak takich jagodowych leniwych klusek nie różni się zbytnio od tych tradycyjnych, to jednak to jednak w tym wypadku liczy się efekt wizualny i to zaskoczenie na twarzach osób zasiadających za stołem... :)
JAGODOWE PIEROGI LENIWE / KLUSKI LENIWE Z JAGODAMI
(przepis na 4 porcje)
ciasto:
- 400g twarogu,
- 1 jajko,
- 150 g jagód,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- ok. 1,5 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli
dodatkowo:
150g jagód oczyścić, umyć, osączyć i zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Twaróg przetrzeć przez sitko lub zemleć. Dodać żółtko, zmiksowane jagody i dokładnie wymieszać. Z białka i szczypty soli ubić sztywną pianę i wymieszać z twarogiem. Dodać mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej, aby ciasto trzymało kształt. Przełożyć na stolnicę, szybko zagnieść miękkie ciasto. Podzielić je na 4 części. Z każdej z nich, podsypując mąką, uformować wałek o średnicy ok. 3 cm, a następnie pociąć na nieduże kluseczki. Wrzucać na osolony wrzątek (dobrze jest dolać odrobiny oleju, co zapobiega sklejaniu się klusek), i gotować przez ok. 2 minuty od wypłynięcia leniwych na wierzch.- szklanka jagód,
- 2/3 szklanki śmietany (12% lub 18%) lub jogurtu greckiego,
- 2 łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki cukru wanilinowego
Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Pierogi leniwe podawać polane śmietaną i posypane jagodami.
Przepis z „Poradnika Domowego”, lekko zmodyfikowany.
14 komentarze
Faktycznie wyglądają orginalnie:)
OdpowiedzUsuńŚliczne :) Wyglądają jak z innej planety :D
OdpowiedzUsuńPiękne mają kolorki:)
OdpowiedzUsuńPo prostu ubóstwiam ten jagódkowy kolor.. Leniwe też uwielbiam.
OdpowiedzUsuńMyślę, że w takiej fioletowej wersji, smakowałyby mi jeszcze bardziej;)
Takie ładne, że aż szkoda jeść ;)
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie!:))) mam ostatnio takiego lenia kulinarnego;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńIdealny, kolorowy obiad na lato. Nawet, jeśli nie jest takie słoneczne. ;)
OdpowiedzUsuńŚliczne takie jagódkowe! Bardzo mi się podobają:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Uwielbiam kolorowe jedzenie :D Zwłaszcza to barwione naturalnie...jeden z najfajniejszych naturalnych kolorów to właśnie ten jagodowy fiolet!
OdpowiedzUsuńFioletowe ufoludki :P Super pomysł!
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy. Dodaję do odwiedzanych i zapraszam do mnie;)
OdpowiedzUsuńWidzę że na wszystkich blogach królują jagody!
OdpowiedzUsuńJa za leniwymi nie przepadam, ale te z jagodami wyglądają przepysznie.
pozdrawiam i zapraszam do mnie
Tak mi się spodobały te kluski, że zrobiłam je dzisiaj na obiad. Ale dzieciaki miały uciechę jak je zobaczyły. A do tego były bardzo smaczne! Dzięki za przepis, Dana.
OdpowiedzUsuń