Lasagne z mięsem i szpinakiem
Chociaż lasagne jadłam wielokrotnie, dopiero niedawno miałam sposobność przyrządzić ją po raz pierwszy od A do Z. Zamiast najbardziej popularnej lasagne bolognese, zdecydowałam się skorzystać z przepisu z gazetki „To jest pyszne” (2/2010), w którym płaty makaronu przekładane są mięsem i szpinakiem. Wyszło faktycznie pysznie, a przepis ochoczo polecam ;)
LASAGNE Z MIĘSEM I SZPINAKIEM
(na 6 porcji)
15-18 płatów lasagne,
450g mrożonego szpinaku w liściach,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
600g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego),
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1 puszka pomidorów,
pół szklanki soku pomidorowego,
2 cebule,
3 łyżki masła,
3 czubate łyżki mąki,
0,5 l mleka,
2 łyżki oleju,
200g żółtego sera (np. gouda),
1 łyżeczka ziół włoskich,
sól i pieprz
Cebule i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Poddusić na niej połowę cebuli. Dodać połowę czosnku i wymieszać. Wrzucić mrożony szpinak i 10 ml wody. Przykryć i gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż szpinak się rozmrozi. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze kilka minut, mieszając, aż woda całkowicie odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy i zeszklić na niej pozostałą cebulę. Dodać resztę czosnku oraz mięso i smażyć, aż mięso będzie dobre. Dodać przecier pomidorowy, pomidory w puszce oraz sok pomidorowy, a także zioła włoskie. Zagotować, rozdrabniając łyżką pomidory z puszki, następnie gotować pod przykryciem ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotować beszamel: masło roztopić (ale nie zrumienić), dodać mąkę, wymieszać i chwilę smażyć. Cały czas mieszając, wlać 250 ml wody oraz mleko i powoli zagotować. Gotować jeszcze ok. 5 minut, mieszając, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Spód i boki prostokątnego naczynia żaroodpornego o wymiarach 20 x 30 cm posmarować olejem. Wyłożyć 3,5 płata lasagne (surowego), tak aby dno było równo pokryte makaronem (płaty należy w razie potrzeby przyciąć do odpowiedniego rozmiaru). Ułożyć na przemian połowę szpinaku, sos i makaron. Następnie połowę mięsa, sos i makaron. Powtórzyć czynności aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa makaronu i sos. Ser zetrzeć i posypać nim zapiekankę. Piec w gorącym piekarniku ok. 45 minut.
11 komentarze
Jadłam kiedyś taką, z była ona wynikiem tego, że nie było co zrobić z furą szpinaku z ogrodu i resztką podsmażanego mięsa mielonego, które wcześniej robiło za farsz do kartaczy :)
OdpowiedzUsuńLasagne faktycznie przepyszna :D
Lasagne to moja ulubiona makaronowa propozycja. Kocham :D
OdpowiedzUsuńzjadło by się małą porcyjkę
OdpowiedzUsuńpojadlabym sobie:)
OdpowiedzUsuńSmaczne dnie, dawno nie robiłam
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńKocham kuchnię włoską :) super lasagne!:)
OdpowiedzUsuńzrobilam, wyszla pyszna, polecam
OdpowiedzUsuńDroga Mirabelko! Serdecznie dziękuję Ci za ten przepis. Lasagne na obiad wymieciona. Wspaniałości :)
OdpowiedzUsuńBiorę ją jutro na warsztat. Będę robić pół porcji, bo akurat mam tylko tyle składników i 3 głodne osóbki. :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszła przepyszna, makaron w sam raz, ani za twardy ani miękka paćka. Szpinak łagodził smak mocniej przyprawionego mięsa. Dodałam zamiast przecieru koncentrat pomidorowy, żeby podkreślić pomidorowy smak.
OdpowiedzUsuń