Muffiny z jagodami
Od dawna moim niedoścignionym muffinowym ideałem są muffiny jagodowe z Coffee Heaven. Ciężkie, wyrośnięte i wilgotne. Fioletowe od jagód. Z cukrową, chrupiącą warstewką na wierzchu. Nie sądzę, by w moim piekarniku powstały kiedyś takie same, ale zawsze można próbować ;) Te, na które przepis znalazłam u evenki, są również bardzo pyszne. Mimo że przez nieuwagę i gapowatość dałam dwa razy więcej tłuszczu niż trzeba, nie wpłynęło to negatywnie na ich smak i konsystencję, a jedynie na kaloryczność. Ekhm... no trudno ;) Są tak smaczne, że nie sposób im się oprzeć...
MUFFINY Z JAGODAMI
(przepis na 12 sztuk)
300g mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
2 jajka,
1 szklanka kwaśnej śmietany (12% lub 18%),
1/3 szklanki oleju,
1 szklanka jagód (ja dałam trochę więcej)*,
3 łyżki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki (oprócz jagód i cukru trzcinowego) wymieszać starannie łyżką. Dodać jagody i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Wierzchy muffinek posypać cukrem trzcinowym. Piec w 200 stopniach przez 25-30 minut.
* Zimą robiłam muffiny z mrożonymi jagodami; były smaczne, ale słabo wyrosły, myślę więc, że najlepiej jest używać świeżych owoców.
11 komentarze
Wyglądają przepysnie :) Idealny letni wypiek :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
chętnie sie poczęstuję
OdpowiedzUsuńnajlepsze w lecie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne muffinki zrobiłaś:)
OdpowiedzUsuńWyszły super, mimo że śmietana była trochę 18 a trochę 30% :). Moim zdaniem kluczem do dobrych muffinek jest gęste ciasto.
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis i pozdrawiam
Śliczne :) Nie wiem jak smakują i wyglądają te w Coffee Heaven, ale Twoje muszą być naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńja też dziś zrobiłam z jagodami, tyle, że czkoladkowe...
OdpowiedzUsuńTwoje wygladają dużo ladniej i smaczniej!
zapraszam do mnie: http://podrozepomojemu.blogspot.com
upiekłam właśnie muffinki z tego przepisu, nie są złe, ale jednak myślałam, że będą bardziej puszyste. Jednak są z wierzchu trochę twarde (tworzy się taka twarda skórka). Cóż, będę szukać dalej przepisu na muffiny.
OdpowiedzUsuńJa właśnie najbardziej uwielbiam tę twardawą, cukrową skorupkę na tych muffinach :) To z powodu posypania muffinek cukrem przed pieczeniem. Jeśli ktoś tego nie lubi, można nie posypywać.
UsuńJeśli wolisz bardziej puszyste muffiny, polecam wybierać przepisy na bazie maślanki i kefiru, a nie śmietany, która działa trochę obciążająco.
Wiadomo, są różne smaki. To, co dla Ciebie jest wadą w przepisie, dla mnie jest zaletą :)
Szkoda, że muffiny nie spełniły Twoich oczekiwań. Mam nadzieję, że znajdziesz przepis, który przypadnie Ci do gustu :)
Upiekłam :) pół godziny temu wyciągnęłam z pieca, a już zostały tylko cztery ;)
UsuńBanalnie proste do wykonania, pięknie wyrosły, są lekko wilgotne - po prostu pyszne! Nie miałam oleju więc dałam zamiennie roztopione masło. Dla mnie cukrowa skorupka na górze jest rewelacyjna. Bardzo polecam i dziękuję za przepis!
Zuzanna
Fajne zdjęcie muffinek z jagodami
OdpowiedzUsuń