Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z warzywami po chińsku

By 10:52 , , ,

Wszelkie tego typu dania stanowią szerokie pole do działań, bo jego składniki można dowolnie komponować według uznania. Przepis poznałam, pracując w chińskim barze. Podstawą jest makaron – najlepiej, gdyby był to chiński makaron mie, ale w wersji oszczędnościowej z powodzeniem można użyć makaronu z tzw. „zupek” (wyrzucając oczywiście dołączoną saszetkę z chemią). Do tego warzywa – takie, jakie najbardziej lubimy. Bardzo pasują tu także grzyby mun i pieczarki. Jeśli ktoś chce – można dodać pokrojonego w paseczki kurczaka lub inne mięso. Pikanterii dodaje chili i świeży imbir, a całość wzbogaca olej sezamowy i ziarna sezamu. Bardzo lubię to danie :)

makaron z warzywami po chińsku


MAKARON Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU
(na 4 porcje)

  • 250g chińskiego makaronu jajecznego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała papryczka chili,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1 mała marchewka,
  • 2-3 różyczki brokuła (mogą być mrożone),
  • garść fasolki szparagowej (może być mrożona),
  • 2/3 strąka czerwonej papryki,
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej,
  • 2-3 szt. pieczarek,
  • 3-4 kawałki suszonych grzybów mun,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz

Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Brokuły, pokrojoną w słupki marchewkę oraz fasolkę szparagową ugotować na półtwardo.
W woku rozgrzać olej roślinny i podsmażyć na nim posiekaną cebulę, czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek) oraz imbir. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, chwilkę smażyć, następnie wrzucić resztę warzyw: poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojoną w paseczki paprykę, brokuły podzielone na mniejsze różyczki, marchewkę i fasolkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, mieszając.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do warzyw. Dodać olej sezamowy i dokładnie wymieszać.
Każdą porcję posypać zrumienionymi na suchej patelni nasionami sezamu.


Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Bardzo lubię takie dania, na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, nie dziwie sie, ze lubisz - ja tez przepadam za taka domowa chinszczyzna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam niedawno podobny.
    Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myslę,ze smaczne, bo tak właśnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobilas mi niezlego smaku na takie danie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja to wręcz uwielbiam tego rodzaju makarony :) Dzięki za przepis, teraz będę go mogła zrobić sama w domu!

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie ostatnio też gościła chińszczyzna :) pozdrawiam i zapraszam do mnie (jestem tu nowa, mam nadzieję że podołam i małymi kroczkami wszytskiego się nauczę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisuję i przygotuję ucztę dla mojego A. będzie zachwycony, bo on uwielbia kuchnię chińską :)

    OdpowiedzUsuń
  9. to jes to idealne na dzisiejszy obiad a nie miała totalnie pomysłu:) dziękuje

    OdpowiedzUsuń