Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z warzywami po chińsku

By 10:52 , , ,

Wszelkie tego typu dania stanowią szerokie pole do działań, bo jego składniki można dowolnie komponować według uznania. Przepis poznałam, pracując w chińskim barze. Podstawą jest makaron – najlepiej, gdyby był to chiński makaron mie, ale w wersji oszczędnościowej z powodzeniem można użyć makaronu z tzw. „zupek” (wyrzucając oczywiście dołączoną saszetkę z chemią). Do tego warzywa – takie, jakie najbardziej lubimy. Bardzo pasują tu także grzyby mun i pieczarki. Jeśli ktoś chce – można dodać pokrojonego w paseczki kurczaka lub inne mięso. Pikanterii dodaje chili i świeży imbir, a całość wzbogaca olej sezamowy i ziarna sezamu. Bardzo lubię to danie :)

makaron z warzywami po chińsku


MAKARON Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU
(na 4 porcje)

  • 250g chińskiego makaronu jajecznego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała papryczka chili,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1 mała marchewka,
  • 2-3 różyczki brokuła (mogą być mrożone),
  • garść fasolki szparagowej (może być mrożona),
  • 2/3 strąka czerwonej papryki,
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej,
  • 2-3 szt. pieczarek,
  • 3-4 kawałki suszonych grzybów mun,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz

Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Brokuły, pokrojoną w słupki marchewkę oraz fasolkę szparagową ugotować na półtwardo.
W woku rozgrzać olej roślinny i podsmażyć na nim posiekaną cebulę, czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek) oraz imbir. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, chwilkę smażyć, następnie wrzucić resztę warzyw: poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojoną w paseczki paprykę, brokuły podzielone na mniejsze różyczki, marchewkę i fasolkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, mieszając.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do warzyw. Dodać olej sezamowy i dokładnie wymieszać.
Każdą porcję posypać zrumienionymi na suchej patelni nasionami sezamu.


Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Bardzo lubię takie dania, na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, nie dziwie sie, ze lubisz - ja tez przepadam za taka domowa chinszczyzna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam niedawno podobny.
    Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myslę,ze smaczne, bo tak właśnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobilas mi niezlego smaku na takie danie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja to wręcz uwielbiam tego rodzaju makarony :) Dzięki za przepis, teraz będę go mogła zrobić sama w domu!

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie ostatnio też gościła chińszczyzna :) pozdrawiam i zapraszam do mnie (jestem tu nowa, mam nadzieję że podołam i małymi kroczkami wszytskiego się nauczę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisuję i przygotuję ucztę dla mojego A. będzie zachwycony, bo on uwielbia kuchnię chińską :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniałe - zjadłabym takie.. i jak tu dotrwać do obiadu, kiedy u ciebie takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. to jes to idealne na dzisiejszy obiad a nie miała totalnie pomysłu:) dziękuje

    OdpowiedzUsuń