Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z cukinii i oliwek

By 10:44 ,

Mamy sezon na cukinię, mamy kolejne zaproszenie do Baru Sałatkowego Peli, nie pozostało mi zatem nic innego jak zrobić pyszną i lekką sałatkę z cukinii. Nie spodziewałam się, że tak prosta w wykonaniu sałatka może być taka dobra :)

Przepis pochodzi z książki „Potrawy z cukinii i bakłażanów” Cornelii Schinharl.


Photobucket

SAŁATKA Z CUKINII I OLIWEK
(na 2 porcje)
1 niezbyt duża cukinia (400g),
4-5 czarnych oliwek,
5-6 listków świeżej bazylii lub oregano,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oliwy,
sól,
świeżo mielony pieprz

Cukinię umyć, osuszyć i poszatkować na cieniutkie paski długości ok. 7 cm. Z oliwek usunąć pestki, pokroić. Z oliwy i soku z cytryny oraz soli przyrządzić sos i polać nim sałatkę. Wymieszać.
Przed podaniem każdą porcję posypać listkami bazylii lub oregano oraz oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Podawać z pieczywem.


Bar Sałatkowy u Peli zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. już na którymś blogu widzę tą propozycję i coraz bardziej ciekawi mnie smak tej sałatki...chyba mnie natchnęłaś do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia sama w sobie jest bardzo mdła, ale dodatek cytryny, jak u Ciebie czyni cuda. A oliwki to już w ogóle zaostrzają jej smak. Bardzo ciekawa sałatka! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ciekawie, szkoda, że moja cukinia jeszcze taka mała na ogródku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kilka składników a efekt olśniewający ;-) Zaskakują mnie te idealne paski - no po prostu perfekcja krojenia :D

    OdpowiedzUsuń