Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sernik szwarcwaldzki

By 10:51

Szwarcwaldzki, Black Forest, Czarnoleski – sernik ten, powstały na wzór słynnego tortu, może przybierać różne nazwy. Jedno jest jednak pewne: ja i cała moja rodzina jesteśmy absolutnie zachwyceni tym ciastem. Sernik wyszedł idealny – nie za suchy, kremowy, o idealnej konsystencji, z pięknym czekoladowym wzorkiem. Po prostu przepyszny!

Przepis znalazłam u dorotus76, ale w trakcie zwiększania proporcji (użyłam większej tortownicy) dokonałam paru drobnych modyfikacji.


Photobucket

SERNIK SZWARCWALDZKI
spód:
220g herbatników Digestive w gorzkiej czekoladzie,
1 łyżeczka kakao,
80g masła
masa serowa:
1kg mielonego twarogu,
4 jajka,
2 żółtka,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego (dałam budyń, bo mąkę zapomniałam kupić),
225g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
2/3 szklanki śmietany 18% (dałam mniej, ok. 1/3 szklanki, gdyż twaróg President, którego używałam, był dość rzadki),
300g wiśni,
100g gorzkiej czekolady startej na tarce

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową (najlepiej kawał folii położyć na spodzie tortownicy, następnie na tym wszystkim zacisnąć obręcz, a wystającą folią obłożyć tortownicę od zewnątrz).
Wiśnie wydrylować i osączyć.
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć, dodać kakao, zalać stopionym masłem i wymieszać – powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Wylepić nimi dno tortownicy oraz boki do połowy wysokości. Włożyć do lodówki.

W czasie, kiedy spód ciasta chłodzi się w lodówce, przygotować masę serową: Twaróg, jajka (w całości), żółtka, cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę zmiksować razem na jednolitą masę (będzie dość rzadka, ale tak ma być).
Na przygotowany wcześniej miasteczkowy spód wylać ¼ masy serowej i rozprowadzić łyżką. Na masie ułożyć ¼ wiśni i oprószyć ¼ czekolady. Powtarzać czynności aż do wyczerpania składników, przy czym na końcu powinna zostać wylana reszta masy serowej i wiśni, a ostatnią część czekolady należy pozostawić do dekoracji. Ponieważ masa serowa jest rzadka, dobrze jest wylewać ją za pomocą chochelki lub dużej łyżki, delikatnie, aby nie burzyć zanadto poszczególnych warstw. Na wierzchu ciasta nie powinno być czekolady, gdyż może przypalić się podczas pieczenia.
Ciasto piec w 180 stopniach przez 1 godzinę i ok. 40 minut (sernik jest dość wysoki, dlatego ważne, by go długo piec). Upieczony sernik wystudzić w piekarniku, a następnie włożyć na noc do lodówki.
Przed podaniem udekorować resztą startej czekolady.

Sernik nieprzypadkowo pojawił się u mnie akurat w ten weekend, gdyż cały czas trwa akcja ”W wiśniowym sadzie”, o której przypominam i zapraszam do wzięcia udziału :)


Może zainteresuje Cię również

20 komentarze

  1. mam pytanie odnośnie dania obiadowego z drobiu. A mianowicie makaronu zapiekanego z indykiem i brokułami. Czy żółty ser mogę zastąpić mozzarellą i czy można użyć innego makaronu niż penne? ... jestem początkującą jeżeli chodzi o kuchnię - stąd takie pytania... :P
    dziękuje za odpowiedź.

    PS. Bardzo smakowite przepisy, na pewno będę często korzystać!
    Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewo, można użyć mozzarelli, ponieważ ona również bardzo dobrze się topi, chociaż ma bardziej łagodny smak niż np. ser gouda, którego akurat tam użyłam. Oczywiście co do kształtu makaronu również można kombinować, ale krótki makaron, taki jak penne, świderki lub kokardki łatwiej się będzie nabierało na widelec w takiej zapiekance niż na przykład spaghetti :)
    Cieszę się, że podobają Ci się moje przepisy :) Pozdrawiam również!

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały sernik! Muszę koniecznie wypróbować :)myślisz, że można użyć wiśni z kompotu?

    OdpowiedzUsuń
  4. zauberi, myślę, że tak, tylko wiśnie muszą być bez pestek i dobrze odsączone :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo kuszący jest ten sernik Mirabelko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale, zjadłabym kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Twój sernik jest boski! Nie znałam takiego, będę też musiała wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudny serniczek:) wspaniale smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealny :) Nigdy go jeszcze nie robiłam, ani nie jadłam :) Muszę koniecznie to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ślicznie wygląda warstwa serowa, magiczny jest!

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękny !:)
    Też go robiłam, pyszny jest :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. pięknie wygląda ta warstwa serowa! magcizny jest!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekłam go i był naprawdę smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  14. Mirabelko, łapię się pod boki zła, że ja takiego nie umiem!
    ależ sernik. po prostu... zaparło mi dech!

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy można użyć mrożonych wiśni ? Mam nadzieję, że z takimi też się uda, bo wygląda świetnie i nabrałam na niego wielkiej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak, można użyć mrożonych :) Z tego co wyczytałam w innych przepisach na to ciasto, mrożonych wiśni nie trzeba wcześniej rozmrażać :)

    OdpowiedzUsuń