Obsługiwane przez usługę Blogger.

Konfitura z płatków róży - płatki róży ucierane z cukrem

By 12:41 , ,

Płatki róży z cukrem moja Mama uciera co roku, odkąd sięgam pamięcią. Jest to jeden z tych smaków dzieciństwa, które nigdy, przenigdy się nie nudzą i nie powszednieją. Mama uciera je tradycyjnym sposobem - drewnianą pałką w dużej, ceramicznej makutrze. Cukru - no cóż - Mama sypie "na oko" ;) Jest to jednak mniej więcej dwa razy tyle, ile ważą płatki róży - na pewno nie mniej. Duża ilość cukru działa konserwująco, dzięki temu konfitura spokojnie wytrzyma rok, albo i dłużej. 
W większości przepisów spotkałam się z dodatkiem soku z cytryny. Mama zamiast tego dodaje kwasek cytrynowy, ponieważ dodatkowa wilgoć mogłaby spowodować pleśnienie. Utartych płatków nie pasteryzuje - po prostu przechowuje na półce w spiżarni i jeszcze nigdy nie zdarzyło się, by się zepsuły. Soku z cytryny, bądź też kwasku pomijać nie wolno - dzięki nim konfitura zachowa swój piękny kolor. 

Do konfitury wykorzystuje się płatki róży, zwanej różą jadalną. To znaczy, wszystkie odmiany róż są jadalne, ale chodzi o te róże o bardzo intensywnym zapachu i ciemnoróżowych płatkach. Rosną one powszechnie na ogródkach działkowych i w starych ogrodach. 
Na swoim ogródku działkowym mam dwa krzaczki tej róży, które nareszcie urosły i obrodziły na tyle, że mogłam w końcu przygotować swoje własne konfitury :) Przygotowałam je w Thermomixie, co pozwoliło mi zaoszczędzić masę czasu, pomimo że zdecydowałam się nawet zagotować konfiturę dla pewności. Poniżej podaję przepisy na obie wersje (mojej Mamy i moją).




KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY (PŁATKI RÓŻY UCIERANE Z CUKREM)
  • płatki róży,
  • cukier,
  • ok. pół łyżeczki kwasku cytrynowego

Płatki róży należy starannie oddzielić od zielonych łodyżek i środków, które nadają gorzkawy posmak. Świeżo zebrane płatki najlepiej wysypać na białą tkaninę lub ręczniki papierowe, aby ewentualne żyjątka mogły z niej uciec. Następnie zważyć je i umieścić je w dużej, ceramicznej makutrze, zasypać cukrem (dwa razy tyle, ile ważyły płatki), dodać kwasek i za pomocą drewnianej pałki ucierać długo i starannie, aż powstanie gęsta, pachnąca masa. 

Gotową konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.


PRZEPIS NA THERMOMIX
  • 150 g płatków róży,
  • 300 g cukru,
  • sok z 1/2 cytryny

Do naczynia miksującego wsypać płatki róży i cukier, dodać sok z cytryny, zmiksować 10 s/obr. 10. W razie potrzeby składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i powtórzyć miksowanie. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie gotować 10 min/100°C/obr. 2. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do ostudzenia.

Powyższe ilości są orientacyjne - płatków nie musi być dokładnie 150 g, jednak przy ilościach powyżej 200 g lepiej będzie rozdzielić tę ilość na pół i przygotować konfiturę na dwa razy.

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. oj nigdy nie robiłam i nie jadłam ,a uwielbiam róze , płatki dodaję do herbaty a ostatnio zrobiłam sobie wodę różana , zainspirowana kawą w kawiarni ...oj pyszna była , zasadziłam dzią różę na ogródku ale chyba długo przyjdzie mi poczekać ...
    smakowita
    smacznego

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewne pyszna do wypieków oraz na zimno do lodów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak mają się obydwa przepisy do walorów smakowych? Tak samo? Czym się różnią gotowe przetwory?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie efekt jest ten sam. Walory smakowe są takie same, bo stosunek płatków do cukru jest identyczny. Ewentualnie, jeśli nie uciera się ręcznie konfitury wystarczająco długo, mogą pozostać w niej kryształki cukru.

      Usuń
  4. Konfiturę różaną jadłam już kilkakrotnie ale niestety kupną. Generalnie uwielbiam różane konfitury, zwłaszcza w pączkach i innych słodkich bułeczkach. Nigdy nie zastanawiałam się nad tym, jak tą konfiturę się robi a z Twojego wpisu mogę wywnioskować, że jest to naprawdę banalne a przy tym naturalne. Mam co prawda róże na balkonie ale przez ostatnie upały szybko kwiaty uschły. Jeśli tylko uda mi się dostać gdzieś płatki jadalnych róż na pewno wykonam konfiturę według Twoich wskazówek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Babcia poprosiła mnie o zakup konfitury z płatów róż przez internet i tak oto trafiłam tutaj. Babcia robi przepyszne pączki i zazwyczaj kupuje konfitury w supermarketach ale wiadomo, niekiedy te konfitury nie widziały tych płatków róż w swoim składzie, jedynie konserwanty i barwniki. Przepis wygląda na dość prosty ale skąd wziąć tyle płatków róż? Chętnie zrobiłabym babci tę konfiturę sama zwłaszcza że posiadam thermomix. Ewentualnie czy znasz jakiś produkt, który byłby 100% naturalny i łatwo dostępny w jakimś sklepie online? Dziękuję z góry za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety płatki róż pozyskać można chyba tylko z działki lub ogrodu. Co do kupna gotowej konfitury to jedyną, jaką miałam okazję próbować to płatki róży ucierane z cukrem ze sklepu Krakowski Kredens, ale nie wiem czy posiadają online.

      Usuń