Obsługiwane przez usługę Blogger.

Konfitura z płatków róży - płatki róży ucierane z cukrem

By 12:41 , ,

Płatki róży z cukrem moja Mama uciera co roku, odkąd sięgam pamięcią. Jest to jeden z tych smaków dzieciństwa, które nigdy, przenigdy się nie nudzą i nie powszednieją. Mama uciera je tradycyjnym sposobem - drewnianą pałką w dużej, ceramicznej makutrze. Cukru - no cóż - Mama sypie "na oko" ;) Jest to jednak mniej więcej dwa razy tyle, ile ważą płatki róży - na pewno nie mniej. Duża ilość cukru działa konserwująco, dzięki temu konfitura spokojnie wytrzyma rok, albo i dłużej. 
W większości przepisów spotkałam się z dodatkiem soku z cytryny. Mama zamiast tego dodaje kwasek cytrynowy, ponieważ dodatkowa wilgoć mogłaby spowodować pleśnienie. Utartych płatków nie pasteryzuje - po prostu przechowuje na półce w spiżarni i jeszcze nigdy nie zdarzyło się, by się zepsuły. Soku z cytryny, bądź też kwasku pomijać nie wolno - dzięki nim konfitura zachowa swój piękny kolor. 

Do konfitury wykorzystuje się płatki róży, zwanej różą jadalną. To znaczy, wszystkie odmiany róż są jadalne, ale chodzi o te róże o bardzo intensywnym zapachu i ciemnoróżowych płatkach. Rosną one powszechnie na ogródkach działkowych i w starych ogrodach. 
Na swoim ogródku działkowym mam dwa krzaczki tej róży, które nareszcie urosły i obrodziły na tyle, że mogłam w końcu przygotować swoje własne konfitury :) Przygotowałam je w Thermomixie, co pozwoliło mi zaoszczędzić masę czasu, pomimo że zdecydowałam się nawet zagotować konfiturę dla pewności. Poniżej podaję przepisy na obie wersje (mojej Mamy i moją).




KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY (PŁATKI RÓŻY UCIERANE Z CUKREM)
  • płatki róży,
  • cukier,
  • ok. pół łyżeczki kwasku cytrynowego

Płatki róży należy starannie oddzielić od zielonych łodyżek i środków, które nadają gorzkawy posmak. Świeżo zebrane płatki najlepiej wysypać na białą tkaninę lub ręczniki papierowe, aby ewentualne żyjątka mogły z niej uciec. Następnie zważyć je i umieścić je w dużej, ceramicznej makutrze, zasypać cukrem (dwa razy tyle, ile ważyły płatki), dodać kwasek i za pomocą drewnianej pałki ucierać długo i starannie, aż powstanie gęsta, pachnąca masa. 

Gotową konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.


PRZEPIS NA THERMOMIX
  • 150 g płatków róży,
  • 300 g cukru,
  • sok z 1/2 cytryny

Do naczynia miksującego wsypać płatki róży i cukier, dodać sok z cytryny, zmiksować 10 s/obr. 10. W razie potrzeby składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i powtórzyć miksowanie. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie gotować 10 min/100°C/obr. 2. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do ostudzenia.

Powyższe ilości są orientacyjne - płatków nie musi być dokładnie 150 g, jednak przy ilościach powyżej 200 g lepiej będzie rozdzielić tę ilość na pół i przygotować konfiturę na dwa razy.

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze