Obsługiwane przez usługę Blogger.

Udka kurczaka w herbacie z nutą cynamonu

By 10:24 ,

Na skutek awarii blogspota zniknął mój ostatni post, a z poprzedniego zniknęły komentarze :/ Na szczęście zawsze przezornie piszę najpierw notki w Wordzie, więc odtworzenie czwartkowego przepisu nie było dla mnie problemem... :)

***

W ramach zabawy „Lubię herbatę!” postanowiłam przygotować coś kompletnie zaskakującego. Bo, przyznam szczerze, nigdy nie wpadłabym na to, żeby herbatę wykorzystać jako dodatek do mięsa. Ale przepis z blogu
Grażyny wydał mi się bardzo interesujący. Herbatę zaparzyłam jednak osobno, ponieważ nie chciałam, by w sosie pływały fusy. Nie miałam także całych lasek cynamonu, użyłam więc niewielkiej ilości mielonego – nie chciałam, by ten smak dominował. Sam smak kurczaka jest zaskakujący i faktycznie niecodzienny, delikatnie przeszedł aromatem herbaty, choć dominowały inne przyprawy, które dodałam do marynaty.
Polecam wszystkim, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego :)

Udka kurczaka w herbacie



UDKA KURCZAKA W HERBACIE Z NUTĄ CYNAMONU
  • 4 tylne ćwiartki z kurczaka (udka + podudzia) lub 8 udek
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 nieduży kawałek pora,
  • 3 łyżki czarnej liściastej herbaty,
  • 3 szklanki wrzątku, 
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
    1/2 łyżeczki pieprzu

Herbatę zaparzyć w 3 szklankach wrzątku, ostudzić, odcedzić i przelać do miski. Dodać sól, garam masala, kolendrę, kumin, cynamon i pieprz, wymieszać. Dodać udka - powinny być całe zanurzone. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej włożyć do lodówki na całą noc. 
Po tym czasie przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia, obłożyć pokrojoną cebulą, marchewką i porem. Zalać ok. 2 szklankami marynaty. Naczynie przykryć pokrywą (lub, w przypadku jej braku - folią aluminiową) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec udka jeszcze ok. 20 minut, żeby zrumieniły się na wierzchu.

Podawać z ryżem lub kaszką kuskus i sałatką.





Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Bardzo nietypowy jak dla mnie smak :) Cynamom i herbata z kurczakiem - brzmi intrygująco :)

    Będę musiała kiedyś wypróbować - naprawdę mnie zaciekawiło :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zaskakujące połączenie :) Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Używałam już herbaty do dań i wiem że takie połączenie świetnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, warto wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. w herbacie z cynamonem?
    o rety, jak orientalnie!
    ale bardzo interesująco.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że zrobiłaś ! Nam bardzo smakowały, muszę powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama będę musiała spróbować, skoro takie opinie tutaj piszecie :)

    OdpowiedzUsuń