Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta pomarańczowa z pistacjami

By 20:14 ,

Fajna, smaczna i orzeźwiająca tarta inspirowana przepisem Irmy, lecz z moimi zmianami. Nieskomplikowana w przygotowaniu i szybko znika ;)
Nadzienie z serka ricotta sprawia, że tarta powinna przypaść do gustu szczególnie miłośnikom serników :)

tarta z pomarańczami



TARTA POMARAŃCZOWA Z PISTACJAMI
ciasto:
  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1-2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
  • 3 pomarańcze,
  • 200 g ricotty,
  • 80 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (ja nie miałam, zamiast tego dałam ajerkoniak ;)),
  • 50 g obranych, niesolonych pistacji


1 pomarańczę wyszorować, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. 

Masło posiekać na stolnicy razem z cukrem pudrem i mąką. Dodać połowę startej skórki, 1 żółtko, wodę i szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Gdy ciasto będzie już schłodzone, rozwałkować je cienko i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 26 cm (lub tortownicę), zwracając szczególną uwagę na brzegi. Podpiec w piekarniku w temp. 200 stopni przez 15 minut.
Ze startej pomarańczy wycisnąć sok i pozostawić do masy. Pozostałe 2 pomarańcze obrać tak aby nie było na niej białej skórki i pokroić w półplastry. 
Ricottę zmiksować z cukrem, dodać resztę startej skórki pomarańczowej, jajka, mąkę i miksować przez kilka minut, aż powstanie gładki krem. Do likieru dodać tyle soku z pomarańczy, aby było razem 80 ml i stopniowo wlewać do masy serowej. Krem zrobi się rzadki.
Podpieczony spód tarty polać kremem, na wierzchu ułożyć pokrojone pomarańcze. Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut i piec w temp 180 st. C, aż krem zgęstnieje, a pomarańcze lekko zbrązowieją.

Brzegi upieczonej tarty posypać posiekanymi pistacjami.


Akcja Pistacja

***
A jutro Parov Stelar na Juwenaliach ♥
Boże, żeby tylko nie padał deszcz!

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. nie no, kawałęk raju na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty, a ta wygląda przepysznie! :) Ciekawa jestem połączenia pomarańczy i pistacji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisana na liście do zrobienia :) Uwielbiam pomarańcze i pistacje, więc taka tarta jest w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń