Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mus z zielonej herbaty z owocami

By 16:55

To moje drugie podejście do tego deseru. Za pierwszym razem nie zachwycił mnie, wydawał mi się zbyt mdły i niemiłosiernie słodki. Jednak po dodaniu owoców zmieniłam zdanie. Jaśminowo-imbirowy aromat herbaty świetnie pasuje do pomarańczy i winogron, które sprawiły, że deser stał się bardziej orzeźwiający. W efekcie powstał niebanalny deser o intrygującym smaku. Polecam fanom herbaty :)

Przepis znalazłam na tej stronie i nieco go zmodyfikowałam (m.in. zmniejszyłam ilość cukru).

mus z zielonej herbaty

MUS Z ZIELONEJ HERBATY Z OWOCAMI
(na 4 porcje)

  • 6 łyżeczek zielonej liściastej herbaty (u mnie jaśminowa),
  • 250 ml mleka,
  • 350 ml śmietany kremówki,
  • 4 łyżki cukru (lub więcej),
  • 2 plasterki świeżego imbiru,
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny,
  • 1 pomarańcza,
  • mała kiść winogron,
  • cienko pokrojona smażona w cukrze skórka pomarańczy,
  • listki mięty

Mleko, śmietankę, cukier, plastry imbiru i liście herbaty podgrzać, aż płyn będzie gorący, a cukier się rozpuści. Odstawić na 10 minut, po czym przecedzić przez sitko. Spróbować i w razie potrzeby jeszcze dosłodzić. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie przełożyć do rondelka ze śmietanką i wymieszać, aż się rozpuści.
Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, usunąć błonki. Przełożyć do salaterek i zalać kremem herbacianym. Odstawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem przybrać winogronami, skórką pomarańczową i listkami mięty.


Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. O, myslę,ze taki mus smakuje musowo pysznie:))
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobny przepis pojawił się w ostatniej Kuchni. Przerobiłam go na wersję miętową. Teraz zastanawiam się coraz bardziej na taką jak Twoja.

    OdpowiedzUsuń
  3. gratuluje determinacji w dążeniu do doskonałego deseru:) wygląda nieźle:)

    OdpowiedzUsuń