Mus z zielonej herbaty z owocami
To moje drugie podejście do tego deseru. Za pierwszym razem nie zachwycił mnie, wydawał mi się zbyt mdły i niemiłosiernie słodki. Jednak po dodaniu owoców zmieniłam zdanie. Jaśminowo-imbirowy aromat herbaty świetnie pasuje do pomarańczy i winogron, które sprawiły, że deser stał się bardziej orzeźwiający. W efekcie powstał niebanalny deser o intrygującym smaku. Polecam fanom herbaty :)
Przepis znalazłam na tej stronie i nieco go zmodyfikowałam (m.in. zmniejszyłam ilość cukru).
mus z zielonej herbaty
MUS Z ZIELONEJ HERBATY Z OWOCAMI
(na 4 porcje)
- 6 łyżeczek zielonej liściastej herbaty (u mnie jaśminowa),
- 250 ml mleka,
- 350 ml śmietany kremówki,
- 4 łyżki cukru (lub więcej),
- 2 plasterki świeżego imbiru,
- 3 czubate łyżeczki żelatyny,
- 1 pomarańcza,
- mała kiść winogron,
- cienko pokrojona smażona w cukrze skórka pomarańczy,
- listki mięty
Mleko, śmietankę, cukier, plastry imbiru i liście herbaty podgrzać, aż płyn będzie gorący, a cukier się rozpuści. Odstawić na 10 minut, po czym przecedzić przez sitko. Spróbować i w razie potrzeby jeszcze dosłodzić. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie przełożyć do rondelka ze śmietanką i wymieszać, aż się rozpuści.
Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, usunąć błonki. Przełożyć do salaterek i zalać kremem herbacianym. Odstawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem przybrać winogronami, skórką pomarańczową i listkami mięty.
6 komentarze
bardzo ciekawy:)
OdpowiedzUsuńO, myslę,ze taki mus smakuje musowo pysznie:))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Podobny przepis pojawił się w ostatniej Kuchni. Przerobiłam go na wersję miętową. Teraz zastanawiam się coraz bardziej na taką jak Twoja.
OdpowiedzUsuńpyszny, pyszny deser ;]
OdpowiedzUsuńgratuluje determinacji w dążeniu do doskonałego deseru:) wygląda nieźle:)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuń