Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sos czosnkowy

By 18:54 , , , , ,

Sos czosnkowy - jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych sosów. Jest niezwykle uniwersalny i pasuje do wielu potraw, od frytek i kebaba, po warzywa z grilla i wytrawne pankejki. Wyśmienity sos czosnkowy można zrobić niezwykle łatwo, dlatego ciężko mi zrozumieć jak można kupować gotowe sosy, pełne konserwantów i zagęstników.
Ja robię sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego i majonezu. Proporcje między tymi składnikami można zmieniać według własnego upodobania - im mniej majonezu, tym sos będzie lżejszy i mniej kaloryczny, ja jednak nie potrafię całkowicie zrezygnować z tego składnika ;)
Również ilość czosnku należy dobrać do własnych preferencji - można dać tylko pół ząbka, wówczas sos będzie łagodniejszy w smaku, zaś wielbiciele czosnku mogą dodać nawet 2 ząbki. 

sos czosnkowy


SOS CZOSNKOWY

  • 1 szklanka jogurtu greckiego,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • spora szczypta pieprzu,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Do miski włożyć jogurt i majonez, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Sos najlepiej smakuje, gdy się "przegryzie", warto więc przed podaniem schłodzić go w lodówce minimum pół godziny.
Sos można przechowywać w lodówce do 3 dni. 


Sos czosnkowy można podawać na przykład jako dodatek do:



sos czosnkowy przepis

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Najlepszy przepis na sos czosnkowy, potwierdzam i podpisuje się obiema rękami

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też nie rozumiem ludzi ,którzy zamiast szybko zrobić sos czosnkowy kupują gotowy ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyka, ketchup jest przy nim niczym.

    OdpowiedzUsuń