Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciepła sałatka z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

By 10:15 ,

Jeszcze dwa-trzy lata temu nie spodziewałabym się, że zostanę posiadaczką ogródka działkowego, a w dodatku jeśli ktoś powiedziałby mi, że z zapałem będę uprawiać na nim warzywa, wyśmiałabym go srogo ;)
A jednak los bywa przewrotny, po zeszłorocznych pierwszych podejściach do uprawy cukinii i pomidorów, które zaowocowały - dosłownie - klęską urodzaju, w tym roku podjęłam się próbom uprawy większej ilości bardziej różnorodnych warzyw: od sałaty i pora, przez fasolkę szparagową i dynię... na kolorowych kalafiorach skończywszy. Finalnie wszystkie warzywa odwdzięczyły się obfitymi plonami, za wyjątkiem nieszczęsnych kalafiorów właśnie. Z kilkudziesięciu sadzonek róże zawiązały tylko dwa fioletowe kalafiory, które w dodatku były liche i rzadkie, osadzone na długich gałązkach... ale za to moje! Moje własne pierwsze kalafiory - zdrowe i ekologiczne :)
Z takich kalafiorów koniecznie trzeba było przygotować coś zdrowego. A że najważniejsze, aby zdrowe było nie tylko zdrowe, ale również smaczne, a na dodatek mogło cieszyć także oczy, wybór padł na ciepłą sałatkę z pieczonych warzyw i orzechowym dressingiem.
Taka sałatka jest wręcz stworzona na jesienne dni.
Oczywiście taką sałatkę można przygotować także ze zwykłego kalafiora i będzie równie smaczna. Pieczony kalafior nabiera wyjątkowego aromatu i lekko orzechowego smaku, dzięki czemu doskonale komponuje się z ciecierzycą i dressingiem na bazie masła fistaszkowego :)

Przepis bierze udział w konkursie z marką Ambition "Zdrowa jesień na talerzu" #myAmbition


naczynie żaroodporne Ambition


CIEPŁA SAŁATKA Z PIECZONEGO KALAFIORA I CIECIERZYCY
(przepis na 2 porcje)


  • 1 mała główka kalafiora (u mnie fioletowy),
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 cebule szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie,
  • 3-4 łyżki oliwek (użyłam oliwek kalamata),
  • oliwa,
  • sól morska i świeżo mielony pieprz,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
  • 2 garście rukoli


sos:
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego (użyłam masła z kawałkami orzechów),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • sól i pieprz


Kalafiora podzielić na małe różyczki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą i przemieszać dłońmi. Wstawić do nagrzanego do 200°C i piec 10 minut.

W tym czasie odsączyć ciecierzycę na sitku, przepłukać wodą, włożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i oregano, skropić oliwą i przemieszać.
Cebule szalotki pokroić w ćwiartki, a zabki czosnku na 2 lub 4 części. 
Po 10 minutach pieczenia do żaroodpornego naczynia dodać ciecierzycę, szalotkę i czosnek, wymieszać i piec jeszcze 15 minut, aż kalafior będzie zarumieniony, cebula zmięknie, a ciecierzyca zrobi się lekko chrupiąca.
Do upieczonych warzyw dodać drobno pokrojone suszone pomidory i oliwki, całość wstawić jeszcze na chwilę do wyłączonego piekarnika.

W tym czasie przygotować dressing: masło orzechowe wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą i syropem klonowym. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać odrobinę wody.
Na talerze wyłożyć rukolę, następnie ułożyć ciepłe warzywa.
Sałatkę podawać z sosem orzechowym.



naczynie żaroodporne Ambition

sałatka z pieczonych warzyw

Zdrowa jesień na talerzu

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze