Szaszłyki z jagnięciny i ogórka po chińsku
Wpadł mi w ręce niezbyt duży, ładny kawałek jagnięciny i zastanawiając się, co z niej przygotować, zdecydowałam się na taki oto przepis. Przepis znalazłam w książce Goka Vana "Kuchnia chińska według Goka". Ogórki na ciepło nie są mi obce - jadłam je już m.in. w mięsno-ogórkowej potrawce oraz w wersji duszonej jako dodatek do pieczonego łososia.
W polskiej kuchni nie nawykło się jadać ogórki na ciepło, warto jednak spróbować, bo smakują naprawdę dobrze. Jednak największym atutem tych szaszłyków jest wspaniale doprawiona jagnięcina z nutą orzechów ziemnych i sezamu. Warto zamarynować jagnięcinę dzień wcześniej, by nabrała więcej smaku i aromatu przypraw :)
JAGNIĘCO-OGÓRKOWE SZASZŁYKI Z GRILLA
- 500 g łopatki jagnięcej bez kości,
- 1 średni ogórek (ok. 15 cm),
- 3 łyżki masła orzechowego (w oryginale gładkie, ja użyłam masła z kawałkami orzeszków),
- 2 łyżki sosu ostrygowego,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju arachidowego,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- sól,
- mielony biały pieprz,
- 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych do posypania,
- olej arachidowy lub rzepakowy do smażenia
Mięso pokroić w kostkę o boku ok. 2,5 cm i przełożyć do miski.
Masło orzechowe wymieszać z sosem ostrygowym, sosem sojowym, olejem arachidowym, olejem sezamowym oraz szczyptą soli i białego pieprzu. Powstałą marynatą polać mięso i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc.
Ogórka pokroić w grube półplastry i usunąć gniazda nasienne.
Na drewniane patyczki nabić naprzemian kawałki mięsa i ogórka. Szaszłyki posmarować olejem. Rozgrzać patelnię grillową. Szaszłyki smażyć 8-10 minut, co jakiś czas obracając, żeby się równo przyrumieniły. Mięso powinno pozostać lekko różowe w środku.
Przed podaniem szaszłyki posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
0 komentarze