Obsługiwane przez usługę Blogger.

Lody piernikowe w karmelowych koszyczkach

By 00:00

Do Bożego Narodzenia wprawdzie jeszcze daleko, ale mnie już powoli ogarnia świąteczny klimat... cóż, jakoś trzeba sobie umilać tę listopadową słotę ;)
Moim weekendowym nastrojoumilaczem okazała się produkcja przepysznych piernikowych lodów, które podałam w koszyczkach z karmelu. Nie jestem mistrzynią cukiernictwa, ale po kilku próbach udało mi się wyczarować całkiem kształtne koszyczki. Praca z karmelem wymaga odrobiny wprawy, to fakt, ale ćwiczenie czyni mistrza ;) dlatego nie zrażajcie się ewentualnymi niepowodzeniami na samym początku, ponieważ efektownie podany, pyszny deser to duża satysfakcja :)

Przepis bierze udział w konkursie "Złocista kuchnia Diamant" #cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #Diamant



LODY PIERNIKOWE W KARMELOWYCH KOSZYCZKACH
(4 porcje)

lody piernikowe:
  • 300 g mleka,
  • 200 g śmietanki kremówki,
  • 50 g cukru trzcinowego Diamant,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka melasy,
  • 2 żółtka,
  • 40 g glazurowanych pierniczków

karmelowe koszyczki i migdały w karmelu:
  • 150 g cukru trzcinowego Diamant,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 łyżki płatków migdałowych,
  • olej do natłuszczenia miseczek


Lody piernikowe:
Do rondla wlać mleko i śmietankę, dodać cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika i melasę. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił, a przyprawy połączyły z resztą składników. Zdjąć z ognia.
Osobno w miseczce roztrzepać żółtka trzepaczką. Szybko mieszając żółtka, stopniowo wlewać do nich gorącą mieszankę mleka, śmietanki i przypraw. Następnie całość przelać z powrotem do rondla, postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając - nie dopuścić jednak do zagotowania się mieszaniny. Masa powinna być bardzo gorąca, ale daleka od wrzenia. Masę przelać do pojemnika, odstawić do ostudzenia, a gdy osiągnie temperaturę pokojową, włożyć do zamrażarki. Przez pierwsze 3 godziny wyjmować masę co ok. 30 minut i dokładnie ubijać mikserem, aby lody były puszyste i nie wydzieliły się w nich kryształki lodu. Następnie dodać drobno pokruszone pierniczki i wymieszać. Lody zamrażać do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji - minimum kolejne 3 godziny, a najlepiej całą noc. 

Karmelowe koszyczki i migdały w karmelu:
Rozgrzać patelnię o szerokim, grubym dnie, dodać wodę i równomiernie rozsypać na jej powierzchni cukier. Podgrzewać na dość dużym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią. W miarę możliwości mieszać cukru, w przeciwnym razie może zbić się w trudne do rozpuszczenia grudy. Gdy tylko cukier się rozpuści, zdjąć karmel z ognia i odstawić.
Spodnią stronę chochelki natłuścić masłem. Koszyczki malujemy, trzymając chochelkę nad patelnią, dzięki czemu nadmiar karmelu od razu spływa na patelnię. Za pomocą widelca nabierać porcje karmelu i poruszając nim, malować wzór przypominający siatkę. Odstawić na ok. minutę do lekkiego ostudzenia i bardzo ostrożnie zdjąć karmelowy koszyczek. Uwaga: siateczka nie powinna być zbyt cienka, w przeciwnym razie koszyczek rozkruszy się przy próbie odklejenia od chochelki.
W ten sam sposób wykonać pozostałe koszyczki, w razie potrzeby delikatnie podgrzewając karmel.

Na patelni pozostawić ok. 3 łyżek karmelu, lekko go podgrzać, aby stał się płynny i gorący, następnie dodać płatki migdałowe i dokładnie wymieszać.

Obtoczone w karmelu migdały wyłożyć na mały arkusz papieru do pieczenia i pozostawić do całkowitego stężenia. Po tym czasie podzielić na mniejsze kawałki.

Karmelowe koszyczki ułożyć na talerzykach, do środka nałożyć lody piernikowe, wierzch udekorować migdałami w karmelu. 



Złocista Kuchnia Diamant

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze