Obsługiwane przez usługę Blogger.

Eplepai - norweski jabłecznik

By 17:00 , ,

Szarlotki i jabłeczniki różnej maści to chyba najbardziej jesienne ciasta, jakie można sobie wymarzyć. Są słodkie i aromatyczne, pachnące cynamonem, a najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe.
Ciasta z jabłkami znane i lubiane są w wielu krajach na świecie. Każdy z nich ma swój sztandarowy przepis na jabłecznik. Dzisiaj prezentuję wersję norweską - eplepai, czyli ciasto z jabłkami.
Ciasto to nie zawiera tłuszczu, ale wilgoci nadają mu pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Obowiązkową przyprawą w skandynawskich słodkościach jest kardamon, zatem nie mogło go i tu zabraknąć.
Przepis pochodzi z książki Beatrice Ojakangas "The Great Scandinavian Baking Book". Ponieważ oryginalna wersja jest na mikroforemkę, podwoiłam ilość składników, dostosowując je do tortownicy o średnicy 22 cm.





EPLEPAI - NORWESKI JABŁECZNIK

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mleka,
  • 300 g cukru pudru,
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
  • 100 g słupków lub płatków migdałowych,
  • 5 średniej wielkości jabłek


Migdały uprażyć na suchej patelni, aż zrobią się złociste.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki.
W jednej misce wymieszać ze sobą cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kardamon. W drugiej wymieszać jajka z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Wsypać suche składniki i wymieszać łyżką (ciasto jest gęste). Dodać migdały i jabłka, ponownie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec w 180 stopniach C przez ok. 1 godzinę, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. 

Ciasto podawać ciepłe lub po ostudzeniu, świetnie smakuje z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.



Może zainteresuje Cię również

2 komentarze