Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pikantna zupa gochujang z grzybami i makaronem soba

By 11:32 , ,

Dzisiejsza propozycja jest jednym z bardziej 'egzotycznych' przepisów na tym blogu. Jest tu wiele nietypowych składników, z pastą gochujang na czele. Pasta gochujang to koreańska pasta ze sfermentowanej soi, skrobi i chili. Zakupiłam ją w sklepach z kuchniami świata jakiś czas temu przy okazji robienia pysznego bibimbap. Pasty w opakowaniu było dość dużo, na szczęście z powodzeniem można przechowywać ją w zamrażarce i zużywać po trochę w razie potrzeby.
Tak naprawdę jednak impulsem do przygotowania tej zupy był spontaniczny zakup grzybów shimeji które okazyjnie pojawiły się w Lidlu jakieś 2 tygodnie temu. Pierwszy raz spotkałam się z takimi grzybami i nie wiedziałam nawet, w jaki sposób najlepiej jest je przygotować. 
Przy kasie zaprzyjaźniona pani ekspedientka patrzyła podejrzliwie to na grzyby, to na mnie.
- Wyglądają jak rasowe trujaki - stwierdziła.
- Oby nie, jeśli wrócę po weekendzie, to znaczy, że jednak jadalne - uśmiechnęłam się. 
Wróciłam jeszcze przed weekendem po kapustę pak choi, pieczarki i tofu, bo po dłuższym rozeznaniu, zainspirowałam się tym oto przepisem.
Zupa okazała się strzałem w dziesiątkę. Wprawdzie grzyby shimeji nie charakteryzują się jakimś szczególnym aromatem, ale ich atutem jest ciekawy wygląd. Sama zupa - dzięki dodatkowi pasty gochujang, grzybów shiitake i pieczarek okazała się jednak aromatyczna i wyrazista w smaku. Jest idealna na tę porę roku, bo swoją mocą rozgrzeje największego zmarzlucha :)




PIKANTNA ZUPA GOCHUJANG Z GRZYBAMI I MAKARONEM SOBA
(przepis na 4 porcje)

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1-3 łyżek pasty gochujang,
  • 200 g grzybów shimeji,
  • 200 g małych pieczarek,
  • 150 g świeżych grzybów shiitake,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g tofu,
  • 2 główki kapusty pak choi,
  • sos sojowy do smaku,
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • 100 g makaronu soba


Wszystkie grzyby oczyścić, usunąć dolną część nóżek, większe grzyby przekroić na 2 lub 4 części.
Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać pastę gochujang i wymieszać (najlepiej zacząć od 1 niecałej łyżki i stopniowo zwiększać ilość wg własnego smaku). Dodać grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut.
Tofu pokroić w 1 cm kostkę. Z kapusty pak choi oddzielić łodygi od liści. Łodygi pokroić na ok. 2 cm kawałki, dodać do zupy (po 20 minutach gotowania), gotować 5 minut, następnie dodać liście oraz tofu i gotować jeszcze 5 minut. 
W tym czasie w osobnym rondelku zagotować lekko osoloną wodę. Makaron soba przełamać na pół i wrzucić na wrzątek, gotować 4-5 minut, następnie odsączyć i rozdzielić do miseczek.
Zupę doprawić do smaku sosem sojowym i olejem sezamowym, rozlać do miseczek z makaronem i od razu podawać.



grzyby shimeji białe

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze