Placki ziemniaczano-cukiniowe
Na moim blogu możecie znaleźć przeróżne przepisy na placki ziemniaczane (np. pikantne placki ziemniaczane albo szwedzkie placki ziemniaczane), jak i cukiniowe (np. splacki z cukinii po grecku i tureckie placki z cukinii), a tym razem proponuję Wam placki, które łączą jedno i drugie warzywo :) Dzięki ziemniakom placki te są „konkretne” i sycące, a cukinia nadaje im delikatności.
Ja podałam te placki razem ze szpinakiem duszonym w śmietanie, ale świetnie smakują także z sosem grzybowym, pomidorowym lub jogurtowo-czosnkowym.
PLACKI ZIEMNIACZANO-CUKINIOWE
(przepis na 4 porcje)
- 600 g obranych ziemniaków,
- 400 g cukinii,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 3 czubate łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Cukinię (nie trzeba jej obierać) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać w misce ze szczyptą soli i odstawić, aby puściła soki.
W tym czasie ziemniaki również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zarówno cukinię, jak i ziemniaki, dokładnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody i przełożyć do nowej miski. Dodać posiekaną cebulę, jajka i mąkę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i kłaść za pomocą łyżki okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany, złocisty kolor. Usmażone placki kłaść na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
11 komentarze
Bardzo lubię takie placki...
OdpowiedzUsuńNo i teraz wiem czego mi brakowało - ziemniaków :) robiłam z samej cukinii i placki mi sie rozpadaly
OdpowiedzUsuńJeśli placki z cukinii się rozpadały, to albo cukinia była za słabo odciśnięta, albo było za mało mąki w cieście. Ja robiłam placki z samej cukinii mnóstwo razy i polecam ten przepis http://www.mirabelkowy.pl/2011/09/placuszki-z-cukinii-po-grecku.html :)
UsuńCzy cukinie kupimy w sklepie cały rok, czy jest to typowe warzywo sezonowe? Bo przyznam, że do tej pory nie korzystałam z tego warzywa, a te placki narobiły mi smaka :-)
OdpowiedzUsuńImportowana cukinia w sklepach jest dostępna przez cały rok, w Polsce sezon na nią przypada od lipca do września, w sierpniu wypada szczyt sezonu i wtedy jest najtańsza :)
UsuńRobiłam wczoraj na obiad, bardzo nam smakowały :) dzięki za przepis, pozdrawiam - Ewa
OdpowiedzUsuńPrzepyszne:)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam. Narobiłaś mi na nie apetytu.
OdpowiedzUsuńA do czego ta cebula?
OdpowiedzUsuńDo placków.
UsuńPycha placuszki! Właśnie się zajadam. Myślałam że mąki będzie za mało bo masa taka trochę wodnista była ale okazało się że placki dobrze się sklejają i nie rozpadają na patelni. :)
OdpowiedzUsuń