Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki ziemniaczano-cukiniowe

By 13:05 , , , , ,

Na moim blogu możecie znaleźć przeróżne przepisy na placki ziemniaczane (np. pikantne placki ziemniaczane albo szwedzkie placki ziemniaczane), jak i cukiniowe (np. splacki z cukinii po grecku i tureckie placki z cukinii), a tym razem proponuję Wam placki, które łączą jedno i drugie warzywo :) Dzięki ziemniakom placki te są „konkretne” i sycące, a cukinia nadaje im delikatności. 
Ja podałam te placki razem ze szpinakiem duszonym w śmietanie, ale świetnie smakują także z sosem grzybowym, pomidorowym lub jogurtowo-czosnkowym. 

Photobucket 

PLACKI ZIEMNIACZANO-CUKINIOWE 
(przepis na 4 porcje)
  • 600 g obranych ziemniaków, 
  • 400 g cukinii, 
  • 1 cebula, 
  • 2 jajka, 
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej, 
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia 

Cukinię (nie trzeba jej obierać) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać w misce ze szczyptą soli i odstawić, aby puściła soki. 
W tym czasie ziemniaki również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zarówno cukinię, jak i ziemniaki, dokładnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody i przełożyć do nowej miski. Dodać jajka i mąkę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. 
Na patelni rozgrzać olej i kłaść za pomocą łyżki okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany, złocisty kolor. Usmażone placki kłaść na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu. 

Photobucket


Warzywa psiankowate 2016″ width=

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. No i teraz wiem czego mi brakowało - ziemniaków :) robiłam z samej cukinii i placki mi sie rozpadaly

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli placki z cukinii się rozpadały, to albo cukinia była za słabo odciśnięta, albo było za mało mąki w cieście. Ja robiłam placki z samej cukinii mnóstwo razy i polecam ten przepis http://www.mirabelkowy.pl/2011/09/placuszki-z-cukinii-po-grecku.html :)

      Usuń
  2. Czy cukinie kupimy w sklepie cały rok, czy jest to typowe warzywo sezonowe? Bo przyznam, że do tej pory nie korzystałam z tego warzywa, a te placki narobiły mi smaka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Importowana cukinia w sklepach jest dostępna przez cały rok, w Polsce sezon na nią przypada od lipca do września, w sierpniu wypada szczyt sezonu i wtedy jest najtańsza :)

      Usuń
  3. Robiłam wczoraj na obiad, bardzo nam smakowały :) dzięki za przepis, pozdrawiam - Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam. Narobiłaś mi na nie apetytu.

    OdpowiedzUsuń