Foccacia z zielonymi oliwkami i rozmarynem
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, podawanego najczęściej jako przystawkę, "czekadełko" w restauracjach lub jako dodatek do dania głównego. Każdy region Włoch może pochwalić się inną odmianą focacci - bardziej płaską lub mocno puszystą, bardziej suchą lub miękką i wilgotną, z przeróżnymi dodatkami itd.
Ja przygotowałam focaccię z zielonymi oliwkami i rozmarynem, ale z pewnością na blogu pojawią się też inne wersje tego pysznego pieczywa :)
FOCACCIA Z OLIWKAMI I ROZMARYNEM
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml wody,
- 3 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowa ilość do skropienia focacci
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli morskiej,
- 5 g suszonych drożdży (instant),
- zielone oliwki bez pestek,
- świeży rozmaryn,
- świeżo mielony pieprz
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, cukier, 1 łyżeczkę soli, wodę i oliwę. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto - można użyć do tego celu miksera z hakowatymi końcówkami . Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je zagnieść dłońmi obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. W cieście zrobić dość gęsto wgłębienia palcem, całość obficie skropić oliwą. Na tak przygotowanym cieście rozłożyć równomiernie pokrojone na połówki oliwki, oprószyć igiełkami rozmarynu i drugą łyżeczką soli morskiej, pomidorki koktajlowe oraz posiekaną bazylię. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na ok. 20-30 minut.
Focaccię piec w 200°C przez ok. 20 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
1 komentarze
Uwielbiam focaccię, zajadałam się nią we Włoszech :) chyba pora zrobić ją w domu :)
OdpowiedzUsuń