Obsługiwane przez usługę Blogger.

Penne alla Norma

By 19:00 , , , , ,

Pasta alla Norma to najpopularniejsza sycylijska potrawa z makaronu. Podsmażony bakłażan i aromatyczny sos pomidorowy to proste danie, które zachwyca smakiem, a przy tym jest naprawdę szybkie do przygotowania. Do przygotowania tej potrawy można użyć niemal każdego rodzaju makaronu, ale najpopularniejszy jest penne oraz spaghetti. Tradycyjnie pastę alla Norma posypuje się soloną, pieczoną ricottą, jednak u nas jest ona trudno dostępna. Zamiast niej użyłam sera pecorino i myślę, że to całkiem dobry zamiennik :) 

Penne przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Martynosią - tym razem tematem było dowolne połączenie bakłażana, papryki i ziół :)

Photobucket

MAKARON ALLA NORMA 
(przepis na 2 porcje) 
  • 180 g makaronu (u mnie penne),
  • 1/2 średniego bakłażana,
  • 2 duże, mięsiste pomidory (w sezonie) lub ok. 300 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz,
  • szczypta suszonego oregano,
  • świeża bazylia,
  • ser pecorino (lub inny twardy, np. grana padano) do posypania

Bakłażana pokroić w ćwierćplasterki, oprószyć solą i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie osuszyć go papierowymi ręcznikami z soku, które puścił.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, usuwając wodnistą część nasienną.
Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić bakłażana i smażyć na dość dużym ogniu, aż bakłażan zmięknie i się zarumieni. Nie należy wlewać zbyt dużo oliwy, gdyż bakłażan i tak jest w stanie wchłonąć każdą jej ilość ;) Usmażonego bakłażana przełożyć na osobny talerz, a na patelnię wlać drugą łyzkę oliwy, wrzucić cebulę i smażyć na niedużym ogniu przez ok. 1 minutę. Gdy cebula zmięknie, dodać czosnek, a po krótkiej chwili pomidory. Doprawić oregano, sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia i dodać podsmażone bakłażany. Całość dusić kilka minut na niedużym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać i zamieniać w sos. 
W tym czasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i od razu przełożyć na patelnię z sosem. Dodać liście bazylii i wymieszać. 
Każda porcję posypać tartym serem i dodatkowo udekorować listkami bazylii.


  Warzywa psiankowate 2016″ width=

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Jeden z przepisów, które mam od dawna zapisane do zrobienia. Może uda się w przyszłym roku ;) Wygląda apetycznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń